TUI fly odhaduje ztráty způsobené uzemněním svých MAXů na 200 mil. EUR

  • 2019-03-31 17:00

Společnost TUI fly před zahájením letní sezóny přijímá mimořádná opatření, aby garantovala dostatek kapacit pro letní sezónu a kompenzovala výpadek svých letadel 737 MAX. Odhaduje, že výpadek 737 MAX představuje ztrátu 200 mil. EUR. To však platí jen za předpokladu, že se letadla vrátí do provozu nejpozději v polovině července 2019. Akcie společnosti poklesly po tomto oznámení o 10 %.

TUI však zároveň varuje, že pokud závazný termín návratu MAXů do provozu nebude stanoven během několika týdnů, bude TUI nucena z preventivních důvodů zajistit kapacity na celou letní sezónu, čímž by ztráta narostla až na 300 mil. EUR. I v případě, kdy rozhodnutí padne dostatečně rychle a letadla se vrátí do provozu do poloviny července, poklesne zisk společnosti o 17 % pod výsledek loňského roku.

Zmíněna mimořádná opatření kombinují úpravu letových řádů, nasazení vlastních rezervních kapacit, prodloužení pronájmu letadel, které měly MAXy nahradit, a pronájem letadel od externích dodavatelů. Opatření budou v platnosti od Velikonočních svátků. TUI má uzemněno celkem 15 letadel MAX, a to ve svých pobočkách ve Velké Británii, Belgii, Holandsku a Švédsku. Dalších 8 MAXů měla TUI dostat do konce května. Podíl letadel 737 MAX na celkové flotile je 10 %. (Foto: TUI fly, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details