Spirit Airlines šetří. Pošlou piloty na dovolenou a posunují dodávky Airbusů

  • 10.04.2024 17:26

Spirit Airlines, které po krachu spojení s JetBlue bojují o přežití v pondělí oznámily řadu úsporných opatření. Společnost v posledních šesti čtvrtletích hospodařila se ztrátou a negeneruje dostatek výnosů na pokrytí dluhu.

Spirit Airlines uzavřely dohodu s Airbusem o odložení dodávek letadel plánovaných od druhého čtvrtletí roku 2025 do roku 2026. Posunutí dodávek na období 2027-2029 zlepší v příštích dvou letech likviditu aerolinky o 340 milionů dolarů. Výrobní sloty uvolněné Spirit Airlines Airbus přesune na výrobu letadel pro United Airlines.

Likviditu společnosti zvýšila také kompenzace od Pratt & Whitney za uzemněná letadla.

Výpadek letadel „neo“ v důsledku svolávací akce motorů Pratt & Whitney letadel a posunutí termínu dodávek nových letadel umožní společnosti poslat 260 pilotů na nucenou dovolenou, a to od 1. září. Letecká společnost má momentálně více pilotů, než potřebuje pro svůj provoz.

Odbory ověřují možnosti dobrovolných opatření, které by snížily potřebu propouštění. Může se jednat o prodloužení dovolených nebo jiné možnosti poskytnout pracovníkům více volna. 

Jde o jednoznačně pozitivní kroky, na které burza reagovala růstem ceny akcie o 5 %. Odborníci přesto varují, že tato opatření nemusí být dostatečná a Spirit budou muset razantně proškrtat linky a opustit ztrátové trhy. V každém případě Spirit bojují o přežití. 

Ke konci loňského roku provozovala společnost 205 letadel Airbus řady A320/320neo. Analytici Raymond James uvedli, že revidovaný plán flotily sníží kapacitu společnosti o 7 % v roce 2025 a 16 % v roce 2026. Převis kapacit na klíčových trzích nyní nutí Spiritu prodávat „pod cenou“, aby zaplnily letadla.

Průměrný počet uzemněných letadel kvůli zmíněné svolávací akci dosáhne ke konci roku 2024 až 40 letadel.

Spojení společností Spirit Airlines a JetBlue zablokoval soud, a to z obav, že spojením bude omezena možnost výběru pro cestující, což poškodí jejich zájmy. Odborníci však již tehdy upozorňovali, že rozhodnutí soudu může trh a cestující poškodit více než případný negativní dopad spojení společností. To platí zejména v případě, pokud by Spirit Airlines vyhlásily bankrot.

(Foto: Sun Sentinel, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace