Americké aerolinky očekávají okolo Díkůvzdání rekord v počtu přepravených cestujících

  • 16.11.2023 13:10

Dny okolo Dne díkůvzdání jsou v USA tradičně obdobím intenzivního cestování. Letošní svátky by měly přinést historický rekord v počtu přepravených cestujících. Přepravní špička během svátků je pro americké aerolinky zásadní pro výsledky čtvrtého čtvrtletí.

Období intenzivního cestování začíná 17. listopadu a končí 29. listopadu. Den díkůvzdání je ve čtvrtek 23. listopadu.

Cirium odhaduje, že nejsilnějším dnem bude 26. listopad, kdy americké aerolinky přepraví 3,07 milionu cestujících, což překoná špičkový výkon z července.

American Airlines plánují přepravit 7,8 milionu cestujících. Pro uspokojení poptávky v období 25.-27. listopadu nasadí na 285 nejvytíženějších vnitrostátních spojů širokotrupá letadla. Bude se jednat např. o linku Miami (MIA) – Boston (BOS). Na 26. listopadu společnost naplánovala rekordních 6100 letů, následující den uskuteční 6000 letů. 

Delta Air Lines přepraví o svátcích denně v průměru 515 000 cestujících, za celé svátky očekává 6,2 až 6,4 milionu cestujících, a to proti loňským 5,7 milionu. O svátcích roku 2019 Delta přepravila 6,25 milionu cestujících. Největší provoz společnost očekává 17., 27. a 28. listopadu, kdy přepraví až milion cestujících denně.

United se chystají na 6 milionů cestujících, což je o 5 % více než v roce 2019. V očekávání vysoké poptávky zvýší kapacity o 550 000 sedaček a denně uskuteční 3 900 letů. United zavedly nový systém nástupu do letadel WILMA (windows-middle-aisle), kdy cestující nastupují do letadla v pořadí podle umístění sedačky, tj. nejprve cestující u oken a jako poslední cestující v uličce. Společnost předpokládá, že tím nástup do letadel urychlí.

Alaska Airlines posílí na svátky mezinárodní spoje, a to o 30 %. Nejfrekventovanější mezinárodní linkou bude Seattle – Vancouver, kde je denně naplánováno až 15 letů Embraeru E175.

JetBlue posílí na svátky mezinárodní spojení, a to na úkor vnitrostátních letů. Kapacita vnitrostátních letů má být proti loňsku snížena o 9 %. Proti loňsku však JetBlue zvyšují mezinárodní kapacity o 31 % na 96 672 sedaček.  

Kromě letadel a pracovníků mobilizují letecké společnosti a letiště na období svátečního provozu také např. prostředky na odmrazování.

Cestující jsou nabádáni, aby se k odbavení dostavili 2 hodiny před odletem na linkách vnitrostátních a 3 hodiny na mezinárodních a aktivovali si v chytrých telefonech aplikace, aby měli rychlý přístup k aktuálním informacím o letech.

Cestující, kteří jsou registrováni v programech pro rozpoznání obličeje (např. Delta Digital ID) mohou cestovat bez předložení osobních dokladů. (Foto: OAG, KSL, CulturaMap Dallas, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace