Ruské aerolinky již vyřešily vlastnictví 229 letadel. Jednání o vypořádání vlastnictví pokračují.

  • 15.04.2023 17:00

Z registru Bermud bylo během prvního čtvrtletí převedeno do ruského registru dalších 28 letadel, které patřily západním leasingovým společnostem a byly po začátku války zadrženy v Rusku. Celkem bylo vyřešeno vlastnictví 229 letadel. V loňském roce bylo vyřešeno vlastnictví 201 letadla.

Převedení z bermudského registru do ruského je podmíněno souhlasem vlastníka. Letadla, u kterých bylo vyřešeno vlastnictví, mohou být nasazována na mezinárodní lety, aniž by hrozila jejich konfiskace nebo zadržení na zahraničních letištích.

Hodnota 706 letadel leasingových společností zadržovaných v březnu činila podle odhadů 10 až 12 miliard dolarů. Po vyřešení 229 letadel zůstává v bermudském (a irském) registru 477 letadel zadržovaných v Rusku.

Po invazi na Ukrajinu v únoru 2022 uvalily západní země na Rusko sankce zakazující prodej letadel, náhradních dílů a poskytování souvisejících služeb ruským subjektům. Západní leasingové společnosti do konce března 2022 jednostranně vypověděly veškeré leasingové smlouvy s ruskými subjekty. Rozhodnutím bermudských (a irských) úřadů byla v polovině března 2022 letadla leasingových společností provozovaných ruskými subjekty zbavena letové způsobilosti.  

Různé sankce tak vytvořily dokonalý pat, kdy letadla nebylo možno (formálně) provozovat, nebylo však možné je ani vrátit. Leasingovým společnostem sankce zapovídají přijímat leasingové platby. Pojišťovny přitom odmítají leasingovým společnostem plnění, neboť zadržená letadla nebyla zničena a formálně ani zcizena. Některé leasingové společnosti sice podaly žaloby na pojišťovny, šance na plnění jsou však omezené. Leasingové společnosti letadla účetně odepsala s tím, že jejich vrácení je nepravděpodobné.

Leasingové společnosti, ruské aerolinky a pojišťovny vedou složitá jednání k vyřešení tohoto stavu. Ruská vláda ze státního rozpočtu vyčlenila prostředky na letadla, o která ruské aerolinky projeví zájem a dohodnou jejich výkup s leasingovými společnostmi. Předpokladem jakéhokoliv řešení je souhlas úřadů USA a EU.

Vzhledem k tomu, že ruští dopravci nemají přístup na západní trhy, nebudou potřebovat všech 477 letadel leasingových společností, která jsou ještě zadržována v Rusku. (Russian Aviation Insider, CNN, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Kalfa - nepřihlášený host (...115.9...)
16.04.2023 08:27
Milý Uvědomělý občane,

zřejmě máte velmi deformovanou schopnost nazývat události pravými jmény. Sankce je druh odplaty za nelegální čin, v tomto případě prostě krádež, ať se vám to líbí nebo ne, tuplem když jen prostě navazuje na další zločin - agresívní, imperiální a dobyvačnou válkou. Zkuste si nejprve srovnat priority a pak teprve komentovat na nepolitickém serveru.

Uvědomělý občan - nepřihlášený host (...165.97...)
16.04.2023 08:12
Sankce jsou zlo

Jen další důkaz toho, že sankce nikdy nefungovaly a fungovat nebudou. Vždy poškozují nejen obě vzájemné strany, ale i všechny ostatní okolo a stupňují civilizační napětí ve světě.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace