Jazeera ustaví pobočku v Saúdské Arábii

  • 18.03.2023 08:30

Úspěšná kuvajtská Jazeera Airways informovala, že otevře nízkonákladovou odnož, která bude působit ze Saudské Arábie a podpoří saudskoarabskou Vizi 2030. Aerolinka bude mít hlavní bází v Dammámu na letišti King Fahd. Samozřejmě pokud získá potřebná povolení. Kapitálový podíl ve společnosti bude mít saudskoarabský subjekt.

Aerolince se vloni mimořádně dařilo, dosáhla 19 % růstu na kuvajtském trhu, který propadl o 26 %, přičemž vytvořila zisk 66 milionu dolarů.   

Volba Dammámu má zajistit, že na linkách nebude nová nízkonákladovka čelit intenzivní, přímé konkurenci společností Saudia a nové Riyadh Air, které mají resp. budou mít těžiště operací v Rijádu. 

Jazeera má nevyřízenou objednávku na 20 letadel A320neo a 8 letadel A321neo, takže bude mít dostatek letadel na ustavení pobočky. V současné době čítá park společnosti 19 letadel A320, z toho 11 jsou A320neo.  

Tato zpráva přichází krátce poté, kdy bylo oznámeno ustavení (více zde) nového saudskoarabského dopravce Riyadh Air a kdy saudské aerolinky oznámily závazek odebrat 121 Dreamliner.

Saudská Arábie prochází impozantní liberalizací všech aspektů života a v rámci Vize 2030 zajišťuje Saudská Arábie diverzifikaci svého hospodářství od hospodářství založeného na těžbě a prodeji ropy k moderní, diverzifikované ekonomice. Součástí Vize 2030 je i podpora konektivity země a rozvoj turistiky.
 
(Foto: Business Traveller, The National, planes.cz) 
 
 

Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace