Zpátky do oblak – Rady a tipy pro cestující

  • 25.07.2021 09:00

V tomto článku přinášíme přehled informací pro cestující, kteří odlétají z letiště Praha. 

Opatření na letišti

Letiště Praha nastavilo ochranná opatření ve svém provozu jako jeden z prvních subjektů v České republice. Již od začátku loňského roku platí na Letišti Václava Havla Praha celá řada bezpečnostní opatření, které mají zajistit zdraví a bezpečnost cestujících i zaměstnanců. Jednotlivá opatření na pražském letišti odpovídají vysoké úrovni i požadavkům mezinárodních organizací ACI a ICAO, což potvrzuje i získání mezinárodní akreditace ACI Airport Health Accreditation.

V rámci opatření na cestující důrazně apelujeme, aby nosili povinně respirátor třídy FFP2 ve všech vnitřních prostorách letiště, dodržovali rozestupy od ostatních cestujících a věnovali pozornost hygieně rukou. Po celém letišti je za tímto účelem také rozmístěno více než 300 zásobníků s dezinfekcí, nově také ihned při vstupu do terminálů.

V prostorách letiště jsme také změnili některé postupy odbavení a přistoupili k takovým krokům, aby bylo letiště bezpečné. Již v červnu loňského roku jsme otevřeli ve spolupráci s externí laboratoří komerční odběrové místo, kde se mohou nechat cestující otestovat na onemocnění COVID-19 před odletem či po příletu.  Na letišti také probíhá zvýšená dezinfekce a úklid všech frekventovaných prostor, včetně gatů pro cestující. V této oblasti jsme investovali také do nové technologie dezinfekce ozónem a ve spolupráci se společností Schindler také testujeme dezinfekční zařízení pro eskalátor. Na odbavovacích a informačních přepážkách jsou nainstalovaná průhledná plexiskla, která tak tvoří ochrannou bariéru mezi cestujícím a pracovníkem. V případě, že na sobě cestující pozorují jakékoli příznaky, mohou také vyhledat lékařskou pomoc, která je na letišti standardně k dispozici.

Cestující instruujeme maximálním množstvím způsobů, mimo jiné prostřednictvím letištního hlášení, které opakujeme v pravidelných intervalech, ale také prostřednictvím informačních cedulí rozmístěných v prostorách celého letiště a rovněž polepů na podlaze v místech, kde se mohou tvořit fronty.

V rámci probíhající letní sezóny pokračujeme v nastavených procesech, informujeme cestující o všech opatřeních, a i nadále pravidelně testujeme všechny zaměstnance. Díky všem aktuálně platným opatřením je létání naprosto bezpečné, řada opatření platí i na palubách leteckých společností. Sledujeme pochopitelně veškerá doporučení mezinárodních organizací v letectví, jsme také stále v intenzivním kontaktu s českými orgány ochrany veřejného zdraví a sledujeme různé další technologie a postupy, které bychom na pražském letišti mohli implementovat, pokud budou korespondovat s nastavenými pravidly pro Českou republiku.

Podmínky pro cestování, opatření na palubě a zjišťování informací

Odbavení cestujících i letadel probíhá za přísných hygienických podmínek, letadla prochází pravidelnou dezinfekcí a na letištích i u jednotlivých leteckých společností platí celá řada ochranných opatření tak, aby bylo cestování i nadále bezpečné. Cestující se před odletem do většiny destinací musí doložit potvrzení o své bezinfekčnosti již při svém odbavení před odletem. Cestující tedy buď dokládají potvrzení o provedeném očkování, o prodělání onemocnění COVID-19 nebo se nechat otestovat a doložit tak negativní výsledek testu podle podmínek cílové destinace.

Opatření na palubách jednotlivých dopravců se mohou lišit, nicméně standardně je povinné mít po celou dobu letu zakrytý nos a ústa, nejčastěji respirátory třídy FFP2, v jiných případech pak některé letecké společnosti povolují i jednorázové chirurgické roušky. Veškeré informace o pravidlech na palubě najdou cestující vždy na webových stránkách dané aerolinky. Cestující by si také měli pečlivě zjišťovat aktuální vstupní podmínky do své destinace i pro návrat do České republiky, které se mohou velmi často měnit. Další výhodou cestování letecky jsou v této době i flexibilní podmínky u leteckých společností, které umožňují změny termínů. Cestující tak mohou jednoduše své plány ze zdravotních nebo jiných důvodů upravit.

Velkou výhodou cestování letadlem oproti jiným druhům dopravy je i účinná filtrace vzduchu přímo v kabině letadla. Tzv. HEPA filtry na palubě zachytí téměř 100 procent mikročástic různých druhů bakterií a virů, a to včetně koronaviru. Například během dvouhodinového letu se tak vzduch v kabině kompletně vymění přibližně čtyřicetkrát a díky účinným filtrům se zároveň i čistí. Při dodržování všech nastavených a funkční pravidel na letištích i v letadle je proto riziko přenosu onemocnění při cestování letadlem minimální, což potvrzují i data mezinárodní organizace dopravců IATA.

Podmínky pro vstup, tedy zejména požadavek na doložení negativního výsledku testu, očkování, povinných vstupních formulářů či karantény, se pak liší opravdu dle jednotlivých zemí a mohou se také měnit. Upravují se rovněž pravidla i při návratu do České republiky.

Doporučujeme všem cestujícím, kteří mají aktuálně naplánovaný let, aby si vždy před cestou zjistili všechny aktuálně platné podmínky pro cestování, a vyhnuli se tak případným komplikacím při odbavení nebo při hraniční kontrole.

Pravidla pro vstup do cílové destinace, do které mají cestující naplánovaný let, najdou například na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR či jednotlivých zahraničních úřadů.

Pokyny pro návrat do České republiky jsou k dispozici na webu Ministerstva vnitra ČR, seznam zemí podle míry rizika nákazy pak pravidelně aktualizuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Ministerstvo zahraničních věcí také nově představilo přehled pro cestování v letošní letní sezóně, který je k dispozici zde: www.dovolena2021.cz.

Další důležité informace obdrží také cestující od své letecké společnosti nebo prodejního místa, kde letenku či zájezd zakoupili. Opravdu doporučujeme pečlivě číst veškeré pokyny a sledovat aktuální pravidla.

Doporučení pro cestující pro odbavení

Cestující by měli na letiště dorazit přibližně tři hodiny před odletem. Při odbavení se nyní ověřují veškeré vstupní podmínky, které se velmi často mění. Zároveň se kontrolují platné vstupní formuláře do jednotlivých zemí i potvrzení o negativním výsledku testu na onemocnění COVID-19, potvrzení o očkování či prodělání nemoci. Zároveň se nezměnily další procesy, cestující tak musí procházet bezpečnostní (Terminál 1 a 2) i pasovou kontrolou na Terminálu 1. Apelujeme tedy na cestující, aby na letiště jezdili v dostatečném předstihu.

Cestující by neměli zapomínat na vyplnění jednotlivých příjezdových formulářů, pokud je země, do které cestující vyžaduje. Zároveň doporučujeme si veškeré formuláře vytisknout a mít je k dispozici jak v elektronické, tak tištěné podobě.

V případě, že se na letišti chtějí nechat před odletem také otestovat, musí počítat i s časem na vyhodnocení testu. Mohou však na letišti absolvovat i antigenní či PCR test zdarma v rámci svého platného zdravotního pojištění.

Kromě aktuálně platných podmínek pro cestování, tedy informací o pravidlech vstupu do cílové destinace i po návratu, o opatřeních na letišti i na palubě, by neměli cestující zapomínat samozřejmě ani na standardní pravidla týkající se například oblasti bezpečnosti a samotného odbavení. Než vůbec vyrazí cestující na letiště, měli by si ověřit datum a čas odletu, jméno letecké společnosti a zjistit si také konkrétní pravidla ohledně počtu, rozměrů a hmotnosti zavazadel. Tato pravidla se mohou lišit v závislosti na tom, s kterou aerolinkou letí. Důležité je si také dopředu zkontrolovat platnost cestovních dokladů či vízových podmínek. Při balení pak musí mít cestující na paměti, jaké věci nepatří do odbaveného zavazadla, a co a za jakých podmínek mohou mít v zavazadle příručním. Veškeré cennosti i elektronika, ale také powerbanky, elektronické cigarety, notebooky či tablety, patří pouze do zavazadla, které si berou cestující s sebou na palubu. Důležité je si také zabalit zvlášť tekutiny včetně kosmetických produktů, ty musí být v příručním zavazadle pouze v jednotlivých baleních o objemu maximálně 100 ml a umístěny do průhledného opakovaně uzavíratelného sáčku o objemu do jednoho litru. Každé zavazadlo by mělo být také označeno štítkem s kontaktními údaji, aby bylo možné v případě potřeby dohledat majitele.

Služby na letišti

Chceme i v aktuální situaci cestujícím nabídnout zajímavou skladbu sortimentu a služeb a neustále se zaměřujeme na zvyšování zákaznické zkušenosti, nejen v oblasti odbavení cestujících, ale i v oblasti komerčních služeb. Ve spolupráci s jednotlivými provozovateli se také připravujeme na postupné obnovení provozu a snažíme se reagovat flexibilně tak, aby mohli cestující s ohledem na aktuální platná opatření postupně využít restaurace, kavárny, obchody i další služby.

Služby VIP salónků na Letišti Václava Havla Praha jsou cestujícím poskytovány i v této době. Platí v nich pochopitelně také ochranná opatření, ale cestující je mohou nyní využívat, ať v rámci standardní placené služby nebo vstupu na základě platných platebních karet či jiných benefitů. Týká se to tedy salónků na Terminálu 1 i na Terminálu 2.

Cestující také mohou bez omezení využívat parkování přímo u terminálů a zaparkovat komfortně a bezpečně v parkovacích domech. Doporučujeme si parkování přímo na letišti zarezervovat předem na www.aeroparking.cz, nejen kvůli volné kapacitě, ale také i výhodnější ceně. K dispozici jsou i parkovací místa s nabíjením pro elektromobily. Zákazníci mohou rovněž využít i další služby, např. mytí aut.

Od začátku června jsme také v souvislosti s rozvolněním vládních opatřeních opět otevřeli pro veřejnost i cestující nově zrekonstruovanou Restauraci Runway v Terminálu 1, která nabízí různé druhy jídel české i mezinárodní kuchyně již od 110 Kč, ale i další nabídku drobného občerstvení, dezertů a nápojů. Restaurace, kterou provozuje Letiště Praha, je k dispozici návštěvníků jak ve veřejné, tak i neveřejné tranzitní části tohoto terminálu. K dispozici je také znovu terasa v rámci veřejné části restaurace, která návštěvníkům nabídne i unikátní pohled na plochu letiště.

Cestující si také mohou stáhnout kontrolní seznam.



Fotografie k článku



Komentáře



Jen - nepřihlášený host (...14.232...)
29.07.2021 13:32

Petr: samozrejme , ze se da. nic se nezmenilo, stále stačí přijít tak, jako před covidem.

ten požadavek 3 hodiny předem je stejného ražení jako požadavek před covidem "2 hodiny předem".

stále to funguje stylem "prioritiy checkin , fast track, priority boarding" a za 20 minut od zaparkování auta můžete sedět v letadle.

Petr - nepřihlášený host (...11.119...)
29.07.2021 13:23

MK: Dá se? Mne zneklidnilo, že začali doporučovat o hodinu víc než před covidem. Jestli to pořád jde takhle, tak to je pro mě důležitá zpráva.

MK. (...113.228...)
27.07.2021 16:35

To že letiště (už dvacet let) apeluje na koupáky, že si maj nechat čas na bloudění v odletové hale a vyčurání, neznamená, že s příručákem a covid pasem nedojdu skoro bez zastavení do letadla.

Jenec - nepřihlášený host (...131.230...)
27.07.2021 13:39

No musíš počítat čas od dveří ke dveřím, včetně cesty na/z letiště, parkování, čekání u pásů, atd...

Peter - nepřihlášený host (...176.243...)
27.07.2021 09:07

Amsterdam z Prahy autom za 5 hodin, wow.

Petr - nepřihlášený host (...11.119...)
26.07.2021 15:02

"3 hodiny předem" je požadavek, který prakticky vylučuje business cesty po Evropě. S dodatečnými dvěma hodinami na letišti se tím stává cesta autem do velké části relevantních destinací v Evropě výhodnější. Dokud se nevrátí možnost "na letišti nejvýš hodinu předem, projdu přes fast-track přímo na otevírající se gate; a klidně vám mávnu Tečkou, kolikrát chcete", tak se mnou bohužel letiště počítat nemůže.

U všech všudy, s třemi hodinami na letišti je už rychlejší autem i Amsterdam! Ano, musím sice řídit, ale jsem zase pánem svého času a navíc nemusím na extra testy před letem zpět.

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace