Breeze Airways oznámily první linky

  • 18.05.2021 08:00

Zakladatel Breeze Airways David Neeleman v interview pro Inc.Magazine oznámil, že start-up zahájí provoz na 49 linkách spojujících 15 měst, mezi nimiž jsou Austin, Tampa, Charleston, Nashville, New Orleans a Pittsbugh. Firma směřuje na linky s relativně vysokou poptávkou, kde však není příliš silná konkurence. Je zřejmé, že v počátku se soustředí na dovolenkové destinace. Aerolinka bude létat zejména na hlavní, nikoli vedlejší letiště. Cenově chtějí být Breeze nad cenami Allegiantu, nabízí však atraktivnější produkt.

Breeze zahájí provoz letouny Embraer 190, které si společnost dokázala zajistit za atraktivní cenu, poté začne nasazovat A220-300. První z 80 objednaných Airbusů by měla převzít ještě letos.

Na novou aerolinku se upírá velká pozornost, neboť David Neeleman stál při zrodu řady úspěšných leteckých společností, mezi nimi Azul Brazilian Airlines, JetBlue Airlines a WestJet. Má kapitálový podíl v Azul a do poloviny roku 2020 držel podíl v TAP Air Portugal. Jeho prvním start-upem byla společnost Morris Air, kterou později koupily Southwest Airlines.

V červenci 2018 podepsal Neeleman memorandum s Airbusem na dodávku 60 letadel A220-300 pro Breeze, tehdy ještě s pracovním názvem Moxy. V dubnu 2021 byla objednávka rozšířena o dalších 20 letadel. Breeze je tak po Delta Air Lines druhým největším zákazníkem letadel A220.

Časování pro start-up je mimořádně výhodné, neboť vnitrostátní provoz v USA rychle roste k předkrizovým hodnotám. V těchto dnech celkový počet cestujících odbavených na amerických letištích dosahuje 1,7 milionu denně, což je asi šestkrát více proti stejnému období loňského roku. V roce 2019 se počet odbavených cestujících ve stejném období sice pohyboval okolo 2,5 milionu denně, avšak toto číslo zahrnovalo i počty odbavených cestujících na mezinárodních linkách. Těch je v tomto roce stále jen zanedbatelné množství. (Foto: Chicago Tribune, breeze)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace