IATA kritizuje vysokou cenu testů PCR

  • 14.05.2021 08:00

Organizace IATA (The International Air Transport Association) varovala vlády, že vysoké ceny testů na COViD vytvářejí bariéru, která řadě lidí znemožní cestovat letecky.

Aby se letecká doprava a cestovní ruch vzpamatovaly, je podle organizace IATA potřeba zajistit, aby testy byly široce dostupné, jednoduše přístupné a efektivní.

IATA prozkoumala situaci ve vybraných 16 zemích, přičemž zjistila velmi široké rozpětí cen. Upozorňuje, že pouze Francie nabízí cestujícím testy zdarma a plní tak doporučení Světové zdravotnické organizace WHO.

Organizace IATA dokládá, že před krizí byla průměrná cena jednosměrné letenky 200 dolarů. Pokud stojí test PCR 90 dolarů, zvýší to efektivně cenu letenky o 45 %. Pokud je test požadován také po příletu do destinace, cena vyroste o 90 % na 380 dolarů. V obou směrech to může znamenat, že efektivní cena letenky vyšplhá na 400 až 760 dolarů. Pokud se tato čísla aplikují na čtyřčlennou rodinu, dostáváme se na vysoce prohibitivní úroveň nákladů.

Problém nákladů na testování je momentálně horké téma na půdě EU, kde se poněkud zasekla jednání o „zelených“ certifikátech. Aby nedocházelo k diskriminaci neočkovaných, navrhla Evropská komise poskytovat testy PCR cestujícím zdarma, proti čemuž se však některé státy postavily.

Jde o téma aktuální také pro Českou republiku, kde jsou testy nyní jedny z nejdražších v Evropě, a proto hrozí reálné nebezpečí, že řada lidí (a rodin) na letenky kvůli vysokým nákladům na testování nedosáhne. Ministr zdravotnictví Arenberger nedávno slíbil, že prověří možnost ceny testů PCR snížit. Ministerstvo podle informací iDnes zvažuje prodloužit platnost testů PCR na 14 dní, není však zřejmé, zda by se to týkalo i cestujících vracejících se ze zahraničí (kteří se vrací ještě v této 14denní lhůtě). PCR testy jsou zdarma pouze pro lidi s příznaky, nebo pokud byli v kontaktu s nakaženým.

Zpřístupnění letecké dopravy a cestování zajištěním cenově dostupných testů PCR by cestovnímu ruchu a leteckým společnostem nepochybně pomohlo více, než půjčky garantované státem nebo jiné druhy podpor.

Březnová data IATA ukazují, že zdaleka největší propad (měřeno v ASK – dostupné sedačky a kilometry) drží region Evropa (-74 %), nejmenší vykazuje region Severní Amerika (-41 %). (Tab.: IATA) 


Fotografie k článku



Komentáře



aka - nepřihlášený host (...176.110...)
14.05.2021 23:36

Podle grafiky patří PCR testy v ČR k nejlevnějším!

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace