Americký trh pokračuje v růstu. Vítězem pandemie jsou nízkonákladové společnosti.

  • 07.05.2021 08:00

Na amerických letištích bylo v neděli poprvé od počátku pandemie odbaveno přes 1,6 milionu cestujících. To je sice o 35 % méně než ve stejném období roku 2019, ale o milion více než vloni. Nejnižší počet odbavených cestujících byl zaznamenán 13. dubna 2020, a to pouhých 88 tisíc.

Z obr. 1 je patrné, nakolik vnitrostátní provoz dominuje celkovým kapacitám. Současné trendy potvrzují, že vnitrostátní provoz v USA dosáhne předkrizových objemů v červenci. Pro mezinárodní lety je největší nadějí otevření transatlantického „zeleného“ koridoru s Velkou Británií.

Nejvyšší růst domácích kapacit zaznamenaly společnosti Spirit Airlines a Allegiant Air, a to s výrazným náskokem před Frontierem. Vývoj ve Státech potvrzuje, že s krizí poptávky se nejlépe vypořádají ultranízkonákladové a nízkonákladové aerolinky (tab. 1), a to nejenom díky atraktivním tarifům, ale také větší flexibilitě svého obchodního modelu. Naopak tradiční dopravci si podle očekávání nevedli příliš dobře.

Zajímavým fenoménem zotavení je vysoký nárůst kapacit širokotrupých letadel, které jsou přesunuty na vnitrostátní linky z mezinárodních linek. To se týká zejména společností American Airlines a Delta. V červenci budou např. American Airlines provozovat na vnitrostátních linkách 3067 širokotrupých letadel proti 1344 v červenci 2019.

Snížené možnosti cestovat do zahraničí způsobují masivní nárůst poptávky po letech za sluncem na Havaj a Floridu.  (Obr. a tab.: OAG Schedules Analyzer, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...236.193...)
07.05.2021 12:13
Tradičním aerolinkám chybí cesťáci

Tam se děla marže

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace