Do vývoje nadzvukových civilních letadel vstupuje australsko-ukrajinský společný podnik

  • 07.05.2021 17:00

Během pouhých několika let se nadzvukové cestování může stát realitou – alespoň pro vyvolené. Nově se do vývoje nadzvukových dopravních letadel vrhá také australsko-ukrajinský společný podnik Cosmovision Global Corporation, jehož součástí jsou ukrajinští výrobci Ivčenko-Progress a Motor Sič. Letoun by měl zajistit potřeby nadzvukového cestování na transpacifických linkách. Společný podnik nyní potřebuje zajistit dostatečné prostředky na vývoj a výrobu letadla.

Projekt je mimořádně ambiciózní, což znamená mimořádně riskantní. Firma chce do roku 2025, tj. během pouhých čtyř let, vyvinout a vyrobit nadzvukový letoun s kapacitou až 100 cestujících, který by vzdálenost ze Sydney do Los Angeles překonal za 6 hodin. Obě ukrajinské společnosti zdůrazňují své silné postavení ve výrobě motorů.

Nová společnost chce konkurovat již rozběhlým a v některých případech i velmi pokročilým projektům firem, jako jsou např. Boom Supersonic (obr. 1), Spike Aerospace (obr. 2) a Aerion Supersonic (obr. 3).

Australská Cosmovision již řadu let usiluje vybudovat kosmodrom v severní Austrálii, zatím bezvýsledně. Naději na realizaci projektu zůstávání mizivé. Firma zřejmě doufá, že s nadzvukovou dopravou udělá větší štěstí. (Obr.: Boom, Spike, Aerion)


Fotografie k článku



Komentáře



Sikkim (...30.169...)
08.05.2021 11:38
Uvidíme

No, aby nám nevytřeli všem zrak. Bláznů s miliardami na účtě je dost.

petrp (...188.255...)
08.05.2021 06:16

Radek...přesně tak

Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
07.05.2021 21:40
Konkurence?

Ani jeden z návrhů není reálný. Nemají zákazníky a dost peněz na náročný vývoj letadla, ještě náročnější vývoj motorů a mnohem, mnohem náročnější certifikaci.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace