Tisková zpráva k Aviatické pouťi - Blériot vzlétne v Pardubicích

K Aviatické pouti neodmyslitelně patří jméno pardubického rodáka a prvního českého pilota Ing. Jana Kašpara. Také letos, na jubilejním třicátém ročníku, který se uskuteční o víkendu 28. a 29. května 2022 na pardubickém letišti, si tohoto aviatika připomeneme.

„S létáním Ing. Jana Kašpara je pevně spjato letadlo Blériot XI. S ním provedl svůj první úspěšný let 16. dubna 1910, který byl i prvním úspěšným letem pilota české národnosti nad územím Čech. Stroj, se kterým o rok později uskutečnil legendární přelet z Pardubic do Prahy, měl některé Kašparovy úpravy, ale z Blériotu pevně vycházel,“ poodhaluje historii Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti. „Aviatická pouť v samém začátku byla uspořádána jako připomenutí osmdesátého výročí slavného přeletu. Tehdy však Blériot k dispozici nebyl a my jsme rádi, že již několik let je v provozu replika tohoto průkopnického stroje, kterou vlastní Martin Kindernay. Její provoz je však hodně náročný, a proto se s ní diváci na leteckých dnech příliš nesetkávají. Letos bude jediná veřejná příležitost právě na Aviatické pouti. Jsme rádi, že se vše podařilo zajistit a Blériot XI se na jubilejním ročníku představí v plné kráse,“ uzavírá Jan Rudziskyj.

Pro návštěvníky bude pardubické letiště otevřeno ve dnech 28. a 29. května vždy od 8.00 hodin a vedle letových ukázek na ně čeká i bohatý pozemní program, který budou organizátoři postupně odhalovat.

Vstupenky zakoupené na neuskutečněné ročníky 2020 a 2021 zůstávají v platnosti bez nutnosti výměny.

Více informací o aktualitách z připravovaného programu lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz .

(Foto - Krzysztof Cielawski, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related categories

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details