Významné oživení mezikontinentálních letů. Roste poptávka, ceny letenek i paliva

  • 2021-10-12 17:00

Jak jsme na planes.cz již informovali (https://www.planes.cz/cs/article/205953/novinky-z-britanie-pravidla-pro-prilety-a380-ba-a-baze-na-gatwicku), počátkem listopadu uvolňují Spojené státy restrikce na příjezdy z Británie a zemí Schengenu. To, spolu s říjnovým uvolněním restrikcí na příjezdy do Británie povede k výraznému růstu na transatlantických linkách.

Británie vyškrtala ze svého cestovního semaforu ze seznamu „červených zemí“ okolo 50 zemí. Seznam se tím zúžil na pouhých sedm zemí. To umožnilo mimo jiné obnovit lety do Jižní Afriky a dalších významných destinací. Spolu s uvolněním restrikcí vrací British Airways od prosince do provozu na dálkových linkách první čtyři Airbusy A380. Podrobněji zde https://www.planes.cz/cs/article/205953/novinky-z-britanie-pravidla-pro-prilety-a380-ba-a-baze-na-gatwicku. Kromě výše uvedené změny semaforu se zásadně zjednodušují pravidla pro přijíždějící očkované cestující, což povede k nárůstu počtu cestujících na dálkových i evropských linkách.

Zmírnění restrikcí nyní ohlášené Singapurem vyvolalo takový růst návštěv webových stránek Singapore Airlines, že stránky kolabovaly. Počínaje 19. října se Singapur otevírá očkovaným cestujícím z Británie, Dánska, Francie, Itálie, Kanady, Nizozemí, Španělska a USA. Již v září přitom Singapur povolil přílety z Německa a Bruneje. Pro Singapur to bude znamenat velké oživení, neboť zatím uvolněné restrikce umožňovaly dosáhnout pouze 10 % předkrizového provozu. Očkovaní přijíždějící musí absolvovat pouze předodletový test a podrobit se PCR testu po příletu do Singapuru. Uvolnění restrikcí v Singapuru je důležité pro růst globální letecké konektivity.

Emirates rozšiřují lety do USA, které během října dosáhnou 80% úrovně října 2019 a v prosinci bude síť zotavena již z 90 %. Růst provozu do/ze Spojených emirátů povzbudí právě probíhající výstava EXPO 2020.

 

Po 18 měsících tvrdých restrikcí se od 15. října cizincům postupně otevírá Indie. Indie věří, že to povede k obnovení příjmů z cestovního ruchu decimovaného pandemií. Indie jako prvním udělí v polovině října turistická víza cestujícím charterových letů. Restrikce na cestující pravidelných letů budou uvolněny 15. listopadu. Od března 2020 byl vstup cizinců na území Indie povolen pouze ve zvlášť odůvodněných případech.

  

Vnitrostátní letecká doprava v Indii roste zdravě od poloviny roku, kdy začala ustupovat mimořádně silná vlna epidemie. Vnitrostátní provoz je nyní obnoven na úroveň takřka 80% předkrizových objemů. 

Qantas plánuje obnovit spojení Sydney-Darwin-Londýn 14. listopadu a Melbourne-Darwin-Londýn od 18. prosince. Darwin tak přinejmenším do dubna 2022 nahradí na těchto linkách Perth. Úřady provincie Severní teritorium jsou připraveny otevřít letiště v Perthu pro mezinárodní provoz teprve poté, kdy bude dosaženo místní vládou stanovených vakcinačních cílů. Odtud tedy duben 2022. V Austrálii úřady jednotlivých provincií stanovují vlastní parametry epidemických restrikcí, což nutí Qantas k přechodu z Perthu do Darwinu. 

Spolu s růstem poptávky po mezinárodních letech, který je vyvolán zjednodušením restrikcí a postupným oživením hospodářského růstu stoupají ceny letenek na dálkových spojích. Týká se to zejména spojů mezi Emiráty a Indií, Indií a USA a spojů do/ze Singapuru. Růst poptávky a růst cen letenek znamená růst akcií těch leteckých společností, které budou nejvíce těžit z obnovení dálkových letů. Příkladem budiž akcie Singapore Airlines, které již vyrostly o 10 %.

V podstatě jediné, co se vyvíjí nepříznivě je cena paliva. Barel ropy Brent v úterý překročil 84 dolarů, nejvyšší za tři roky. Organizace IATA ve své říjnové analýze ( https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/airline-industry-economic-performance---october-2021---report/) odhaduje, že letos bude průměrná cena paliva o 28 % vyšší než byla v roce 2020. Výdaje za palivo budou tvořit okolo 19 % variabilních nákladů leteckých společností. Letecké společnosti letos zaplatí za palivo okolo 100 miliard dolarů.

Dalším momentem je, že výše popsané zmírnění restrikcí se týká cestujících s ukončeným očkováním (schválenými vakcínami). To znamená, že se dále rozevírá propast v možnostech cestování očkovaných a neočkovaných.

Aktualizovaná pravidla pro cestování pro jednotlivé země lze najít zde https://www.iatatravelcentre.com/world.php.


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details