Zostření konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem

  • 2020-09-30 17:00

Stávající eskalace letitého konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach vedla letiště Baku k nutnosti přejít do omezeného režimu fungování. Společnost AZAL ruší lety do Nachičevanu, Londýna a Berlína. FlyDubai nepoletí z Dubaje do Baku, Aeroflot a Belavia ruší spoje do Baku.

Vzhledem k tomu, že obě strany přistoupily k úplné, resp. částečné mobilizaci, existuje riziko další eskalace konfliktu. Oblast konfliktu se nachází na frekventované trase mezi Evropou a Asií.

Poslední NOTAMy týkající se oblasti byly vydány 17. července (Notam B1280/20, upozorňoval na „potenciální riziko pro leteckou dopravu… od vojenského letectva nebo protiletadlových zbraní“) a 23. července AIC14/20. Ten zakázal provozovatelům používat vymezenou oblast vzdušného prostoru Ázerbájdžánu, a to kromě některých letových cest severně od FIR UBBA/Baku v letových hladinách FL340 nebo vyšších (obr. 2, vyznačeno žlutě). Ázerbájdžán vyhlásil v únoru 2011 na hranicích s Arménií a oblasti Náhorního Karabachu dočasně zakázané letové pásmo (Temporary Restricted Area).

V době psaní příspěvku nebylo známo žádné omezení týkající se oblasti konfliktu. Lze však předpokládat, že budou přijata analogická opatření jako v červenci. (Obr.: Flightradar24, safeairspace.net)


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details