Smartwings se přiblížily státní pomoci

  • 2020-07-26 17:00

Evropská komise notifikovala žádost na rozšíření program COVID Plus, který by mimo jiné umožnil poskytnout státní podporu velkým společnostem v oblasti cestovního ruchu a dopravy. Sdělil to ministr Havlíček.

To otevírá Smartwings možnost získat státní pomoc. Ta by podle všeho měla podobu státní záruky na úvěr poskytnutý státní Exportní garanční a pojišťovací společností, a.s. (EGAP).

Podle nových pravidel COVID Plus mohou nyní o garanci na úvěry nově žádat firmy postižené pandemií z oblasti cestovního ruchu a dopravy. Ty se zatím mohly zapojit pouze do program COVID III, který je však omezen pouze na společnosti zaměstnávající nanejvýš 500 zaměstnanců, což Smartwings nesplňují. Rozšíření COVID Plus tak odstraní jednu z výtek proti pomoci skupině Smartwings, a to totiž, že pomoc ve velkém rozsahu je poskytnuta selektivně jedné firmě. Rozšíření záručního programu COVID Plus na odvětví dopravy a cestovního ruchu tento problém řeší a Smartwings mohou o státní pomoc požádat.

Spolumajitel skupiny Smartwings Jiří Šimáně kritizuje pomalý postup ministerstva při zajištění státních garancí. Vicepremiér a ministr dopravy Havlíček tuto kritiku odmítá s tím, že při projednávání nedošlo k prodlení.

V minulém týdnu také vyšla závěrečná zpráva k incidentu z 22. srpna 2019, kdy kapitán letadla Smartwings OK-TVO letěl z řeckého řízeného prostoru do Prahy na jeden motor. Zpráva uvádí porušení řady předpisů ze strany kapitána a navrhuje také úpravu administrativních postupů mechaniků při opravě závad.


Related photos


Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details