Evropská komise neschválila znárodnění Alitalie. Žádá předložit alternativní návrh.

  • 2020-06-12 10:00

Evropská komise (EK) vyzvala Itálii revidovat plán zestátnění společnosti Alitalia SpA. V jeho stávající podobě EK odmítla plán schválit. Šéfka EK pro konkurenci Margrethe Vestagerová údajně požádala italskou vládu o zpracování alternativního plánu. Italská vláda předpokládala, že vzhledem ke špatné finanční situaci Alitalie a stávající koronavirové krizi bude schválení pouze formální záležitostí. Počátkem dubna se Komise vyslovila, že pohlíží na zestátnění neutrálně.

Margarethe Vestagerová dala jasně najevo, že EK stále vyšetřuje dvě překlenovací půjčky, a to 900 milionů EUR (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_18_3501), kterou italská vláda poskytla Alitalii v roce 2017 po odchodu společnosti Etihad z Alitalie, a další půjčku 400 milionů EUR (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_349), kterou Alitalie obdržela počátkem letošního roku. Původní překlenovací půjčku Alitalie nesplatila. Itálie potřebuje vyřešit tento problém do konce měsíce, aby mohla pokračovat v plánu restartovat Alitalii v její nové podobě.

Podle ministryně De Micheli má „nová“ Alitalia provozovat přes stovku letadel. Dne 6. června varoval CEO skupiny Ryanair Michael O’Leary, že podá v Bruselu žalobu na nezákonnou pomoc Alitalii. Protestuje, že italská vláda zachází s Alitalií „severokorejským“ způsobem a žádá o schůzku s premiérem Giuseppem Contem, aby s ním diskutoval protekcionistický přístup Itálie.

Alitalia byla založena v roce 1946 jako Alitalia–Aerolinee Italiane Internazionali a většinu let hospodařila se ztrátami. (Foto: Alitalia, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



atlas - unsigned guest (...168.37...)
2020-06-12 14:52

Nekonencny pribeh alitalie pokracuje.
Taliani im peniaze daju a eu bude suchat nohami ako vzdy.
A o par rokov zas budu taliani liat peniaze do tejto diery

1 record

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details