Francie rozhodla o státní podpoře leteckého odvětví v objemu 15 miliard EUR

  • 2020-06-11 08:00

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v úterý seznámil veřejnost s rozsáhlým záchranným plánem pro letecké odvětví, zejména letecký průmysl. Letecký průmysl je pro Francii strategicky důležitý a zaměstnává na 300 tisíc pracovníků. Státní pomoc ve výši 15 miliard EUR je určena zejména společnostem Airbus a Air France.

Plán zahrnuje 7 miliard EUR státní pomoci pro Air France, kterou vláda odsouhlasila již v dubnu a Evropská komise schválila 4. května. Jednou z podmínek pomoci Air France byl odběr letadel Airbus.

Malé a střední firmy působící v tomto oboru získají v rámci záchranného balíčku státní pomoc v celkovém objemu 500 milionů EUR, která postupně může dosáhnout až 1 miliardy EUR. Dalších 300 milionů EUR jde na podporu automatizace a robotizace a má tak modernizovat 1300 výrobců a dodavatelů pro letecký průmysl.

Až 1,5 miliardy EUR má být investováno do podpory výzkumu a vývoje „zelených“ technologií pro letectví. Díky tomu má do roku 2035 nastoupit do komerční služby letoun, který je neutrální z hlediska emisí CO2 a dále nové modely letadel, které budou ekologicky šetrnější k životnímu prostředí.

Tento požadavek je v souladu s plány Airbusu vyvinout okolo roku 2030 nástupce A320neo a připravit ke komerčnímu využití „bezemisní“ letoun. Pravděpodobně půjde o letoun poháněný energií z vodíkových článků. Ambicí výrobce je nabídnout takový letoun trhu rychleji než konkurence. Prototyp A320 s vodíkovými články by měl být připraven kolem roku 2026 až 2028.

Bruno Le Maire oznámil, že vláda chce, aby Air France snížila emise během deseti let na polovinu a stala „nejzelenější“ společností na světě.

Ministr si přitom dal velmi záležet, aby ujistil, že mnohamiliardová pomoc pro Airbus neovlivní světový letecký průmysl a nepoškodí postavení společností Boeing a COMAC. Připomínáme, že Boeing státní podporu od americké vlády odmítl a letos se vzdal daňových úlev od státu Washington. Nepochybně proto označí pomoc Airbusu jako nedovolenou státní podporu. (Foto: Airlive)


Article photographs



Comments



Rollfree - unsigned guest (...71.136...)
2020-06-11 20:13

Ta vodíková A320 se snad má jmenovat A320H (jako Hindenburg).
Měla by se prý montovat v Německu, v závodech firmy Zeppelin.
Ale proč to tak má být, to opravdu nevím.

1 record

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details