Airbus zvažuje další omezení výroby letadel řady A320

  • 2020-06-02 13:00

V dubnu Airbus rozhodl snížit výrobu letadel asi o třetinu, a to ve světle propadu poptávky a negativního výhledu na brzké obnovení letecké dopravy. Zároveň společnost ohlásila, že toto rozhodnutí bude v červnu revidováno s ohledem na aktuální vývoj situace na trhu.

Na tento týden je plánováno jednání Airbusu, které s vysokou pravděpodobností rozhodne výrobu letadel dále snížit. Očekává se, že omezení postihne nejvíce řadu A320neo. Řada zákazníků nyní přejímky nových letadel odkládá, a to až o několik let. Většina analytiků a leteckých společností potvrzují, že na objemy roku 2019 se letecká doprava dostane v roce 2023.

V dubnu byla výroba A320neo a A330neo pro letošní rok snížena o 33 % a A350XWB o 40 %. Není vyloučeno, že výroba A320neo bude dále snížena, a to na polovinu proti plánu z konce loňského roku, který předpokládal dosáhnout tempa výroby 63 letadel A320neo měsíčně. V loňském roce společnost vyrobila 551 letoun řady A320 a letadla A320 jsou nejziskovější částí portfolia Airbus.

Škrty zatím nepostihly výrobu A220, ale je otázkou, zda jednání tento týden nepovede ke snížení výroby tohoto typu. V květnu zahájil Airbus výrobu A220 ve svém závodě v americkém Mobile, který rozšiřuje stávající výrobní kapacity v kanadském Mirabel.

První A220 americké produkce převezme JetBlue v prosinci. Společnost má objednáno celkem 70 letadel A220 a její šéf Robin Hayes potvrdil, že JetBlue letadla převezme. Věří, že A220 je díky menší kapacitě, vyšší efektivnosti a vyššímu doletu výhodou v době snížené poptávky. (Vizualizace: Airbus)


Article photographs


Related photos


Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details