Turkish Airlines a Boeing dosáhly dohody o kompenzacích za 737 MAX

  • 2020-01-03 08:00

Turkish Airlines dosáhly koncem prosince dohody o kompenzacích za uzemněné Boeingy 737 MAX, které nemohou provozovat a vzhledem k neznámému termínu jejich recertifikace ani správně plánovat kapacity pro letošní rok.

Podle místního tisku získají Turkish Airlines 225 milionů USD kompenzací. Kompenzace sestávají z finančního vyrovnání ve výši 150 milionů USD a 75 milionů USD v náhradních dílech a službách (výcvik).

Turkish Airlines mají objednáno celkově 75 letadel 737 MAX, z nichž již převzaly prvních 12 letadel. Boeingy 737 MAX jsou celosvětově uzemněny od 13. března 2019 a zatím není známo, kdy se budou moci vrátit do provozu. Kvůli výpadku 737 MAX musí Turkish na letošní rok redukovat své rozvojové plány.

Náklady výrobce spojené s uzemněním 737 MAX se odhadují na 9 miliard USD a každý další měsíc uzemnění rostou o vice než miliardu USD. 

Dohody o kompenzacích dosáhly počátkem prosince Southwest Airlines, které jsou největším světovým zákazníkem letadel 737 MAX. Výše kompenzace nebyla komunikována. Řada dalších společností výši kompenzací se společností Boeing projednává. (Foto: Time 24 News)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details