Nedostatky v dokumentaci úprav 737 MAX opozdí návrat letadla do provozu

  • 2019-11-07 13:00

Americký (FAA) a evropský regulátor (EASA) požádaly společnost Boeing o revizi dokumentace, která popisuje upravený řídicí systém letadel 737 MAX. Informovalo o tom zpravodajství Reuters. Tento zádrhel dále komplikuje recertifikaci letadla a snižuje šance na jeho návrat do provozu ještě během letošního roku, jak to Boeing sliboval naposledy 23. října.

Původně Boeing sliboval dodat dokumentaci FAA již do konce září, aby k recertifikaci mohlo dojít počátkem 4. kvartálu, ale podklady nedodal.

Mluvčí Boeingu Gordon Johndroe prohlásil, že společnost „poskytla technickou dokumentaci regulátorům, a to jako součást schvalování software. Dokumentace je úplná, a byla poskytnuta ve stejném formátu jako předcházející. Regulátor požaduje, aby informace byly poskytnuty v jiné formě a podle toho se dokumentace upravuje“. Expert blízký této záležitosti však uvedl, že v dokumentaci jsou mezery, kvalita neodpovídá standardu a regulátor nemůže na základě takové dokumentace audit dokončit. Jiný odborník prohlásil, že v nejhorším případě může zdržení trvat týdny, a to i přesto, že Boeing věří, že nedostatky napraví během dní.

Regulátor FAA se odmítl k situaci vyjádřit a uvedl, že Úřad se „drží postupu, nikoliv časového harmonogramu návratu letadla do provozu“. Šéf Úřadu Steve Dickson v září uvedl, že FAA nabádá Boeing k tomu, aby postupoval metodicky a pracoval se všemi detaily a nesnažil se uspěchat částečně připravený produkt. 

Boeing 737 MAX je uzemněn od 13. března, a to po katastrofách letadel společností Lion Air a Ethiopian, při kterých zahynulo 346 osob. Většina společností, které mají 737 MAX, plánuje jejich návrat do služby počátkem roku 2020. Generální ředitel American Airlines Group Doug Parker přitom ve středu informoval, že pokud se mají některá letadla dostat do služby v polovině ledna, regulátor by musel letoun recertifikovat počátkem prosince. To se týká amerických společností. Evropská EASA podle svého říjnového sdělení nepočítá s tím, že by letoun obnovil evropskou recertifikaci v lednu. (Foto: South China Morning Post)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details