SNCF chce vybudovat panevropskou železniční síť

  • 2019-09-28 17:00

Francouzské železnice SNCF usilují vybudovat evropskou vysokorychlostní železniční síť konkurující letecké dopravě

Státem vlastněná francouzská železnice SNCF dne 27. září navrhla akcionářům společností Eurostar a Thalys obě společnosti spojit. Vyplývá to z informace Railway Gazette International. Cílem záměru je vytvořit efektivního konkurenta letecké dopravě.

SNCF drží v obou společnostech majoritu. Kombinovaná společnost by měla spatřit světlo světa během dvou let a spojit vysokorychlostní železniční linky Eurostar propojující Velkou Británii s kontinentem a fimru Thalys, která provozuje vysokorychlostní vlaky mezi Francií, Belgií, Německem a Holandskem. Kombinovanou síť obou společností najdete na obrázku.

Spojení obou společností by výrazně usnadnilo cesty vysokorychlostními vlaky od Velké Británie po Německo. Eurostar dnes přepraví asi 11 mil. cestujících ročně, Thalys 7,5 mil. SNCF je přesvědčena, že spojení by zvýšilo objem přepravy o 50 % na 30 mil. cestujících ročně.

Iniciativa nese jméno Green Speed. SNCF chce zjevně využít k úspěchu projektu také stávající atmosféry „flygskam”, tj. „studu z létání”, který se rozmáhá západní Evropou a může úspěchu Green Speed nahrát.


Article photographs



Comments



Streamline - unsigned guest (...243.104...)
2019-09-28 17:56
Asi chybný název článku.

1. "Air Astana převzala první Airbus A321LR" byl již publikován
2. "Air Astana převzala první Airbus A321LR" k obsahu tohoto článku nepasuje,

Oprava bude jednoduchá. ;-)

1 record

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details