Ryanair odmítá kompenzovat cestující zrušených letů

  • 2019-08-18 08:30

V důsledku stávek svých zaměstnanců musel vloni v létě Ryanair zrušit řadu letů. Někteří cestující následně žádali kompenzaci podle směrnice EU261/2004. Tu však Ryanair odmítal vyplatit s tím, že stávku svých zaměstnanců prohlásil za „mimořádné okolnosti“.

Společnost Aviclaim, která se zabývá vymáháním kompenzací, vyhrála u soudu, který nařídil Ryanairu kompenzace cestujícím zrušených letů vyplatit. Protože se však Ryanair odvolal, případ postupuje před holandský nejvyšší soud, který má posoudit správnost rozhodnutí soudu nižší instance.

Je vysoce pravděpodobné, že nejvyšší soud rozhodnutí potvrdí, protože v této věci již dříve rozhodl Evropský soud, že stávka vlastního personálu dopravce není „mimořádnou okolnosti“.

Holandská organizace na ochranu práv zákazníků nyní žádá holandský inspektorát pro životní prostředí a dopravu ILT, aby udělil Ryanairu za porušování směrnice EU261/2004 pokutu.

Řízení proti Ryanairu ve věci odmítnutých kompenzací zahájil vloni v prosinci u britského soudu i regulátor CAA

Evropská směrnice EU261/2004 dává cestujícím právo získat kompenzaci v případě významného zpoždění, zrušení letu nebo odmítnutí nástupu na palubu. Vymahatelnost práva cestujícího na kompenzaci je u některých společností obtížná, což demonstruje zejména Ryanair.  (Foto: Reuters)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



yks82 (...212.46...)
2019-08-20 13:25

Za mě to teda mimořádnost je. Ryanair v takovém okamžiku nemá bohužel žádnou páku, jak zrušení letu zabránit. Pokud by měl někdo hradit nějakou kompenzaci, tak jsou to stávkující. Stávkování za vyšší platy považuji za vrchol nebetyčné drzosti a jako takové by mělo být nelegální. Pokud zaměstnavatel plní podmínky dobrovolně podepsané pracovní smlouvy, nemůže být legální stávkovat. Pokud se někomu nelíbí výše jeho mzdy, může si jít pracovat jinam, má-li pocit, že tam jeho práci ocení lépe...

IvanM (...45.155...)
2019-08-18 21:45

přesně tak, ta kompenzace je zejména kvůli dalším nákladům - zrušení návazného letu, hotelu apod...
Nařízení musí být platné pro všechny, jestli ryanair nemá na výplatu, tak musí zdražit.

K jejich odůvodnění ohledně mimořádnosti... Je to podle mne nesmysl. Zaměstnance si Ryanair vybral sám při přijímacím řízení. To, že není schopen reagovat na změnu trhu (navýšení platů) je čistě jeho problém, nikoli žádná mimořádnost. Doufám, že soud nařídí vše vyplatit a ještě jim dá pokutu.

jen - unsigned guest (...14.232...)
2019-08-18 17:03

juj: on nekdo snad nuti ryanair letat pod najlady?

nebo snad vznikla skoda cestujicimu souvisi s cenou letenky? vubec ne.

ta kompenzace neni nejaka kompenzace ceny letenky ale kompenzace nakladu vzniklych cestujicimu - hotel, nova letenk, dovolena apod.

Travel Agent - unsigned guest (...135.3...)
2019-08-18 14:18
Troubo

Tvle a co čekat, když už si koupíš letenku za pár korun s nejhorší společnosti hlavne aby si ušetřil pár korun, tak čemu se divit tvle. Ještě požadovat nějakou kompenzaci. Lidi jsou dementi. Myslí si že dostanou největší luxus zadarmo.

JUJ - unsigned guest (...114.240...)
2019-08-18 11:26
Vyse kompenzace

Jen ze zajimavosti kolik je takova kompenzace pri cenne letenky RYR?
RYR opravdu nemusim, ale ze by nekdo divil ze musi vyplatit dopravce nekolika nasobne vic nez za cenu letenky?
Pri poruse vlaku vas taky vysadi nekde v pulce trati a vrati vam maximalne cenu jizdenky....

Olsei - unsigned guest (...0.189...)
2019-08-18 09:27

261/2004 je narizeni, ne smernice.

6 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details