Lufthansa již podruhé snížila výhled na hospodářské výsledky. Akcie dramaticky propadly.

  • 2019-06-20 13:00

Novinky z výstav Le Bourget či Farnbourough obvykle zastíní jakékoliv jiné zprávy z oblasti letectví. Existují však výjimky.

Takovou výjimkou je oznámení Lufthansy, která v letošním roce již podruhé snížila výhled na hospodářské výsledky letošního roku. Ty nyní začínají vypadat velmi nezdravě. Trh na nové informace v pondělí reagoval dramatickým propadem akcií Lufthansy o 12 %. Pro ilustraci zhruba stejný propad zaznamenaly akcie Boeingu po uzemnění letadel 737 MAX v březnu letošního roku nebo letecké společnosti po teroristickém útoku 11. září. Proti hodnotě akcií počátkem roku 2018 (30 EUR) poklesla hodnota společnosti na polovinu. 

Přes dobré výsledky na transatlantických linkách a letech do Asie táhne výsledky Lufthansy dolů nízkonákladová konkurence, převis nabídky na evropských trzích a vysoké ceny paliva.

Lufthansa v nové prognóze očekává další pokles ziskové marže na 5,5 % až 6,5 %, a to proti 6,5 % až 8 % původně předpokládané marže. Negativním trendu přispívá 550 mil. EUR zvýšených nákladů na palivo (proti loňsku), a to i přes současný pokles cen paliva. Společnost uvedla, že snižování nákladů nízkonákladové odnože Eurowings postupuje pomaleji, než se původně očekávalo. Zůstává otázkou, zda Eurowings mohou realisticky dosáhnout nákladové základny nízkonákladových specialistů jako je Ryanair, EasyJet nebo Wizz Air.  

Objem globální nákladní letecké dopravy letos poklesl o 4,7 %, což se projevilo a bude projevovat také na výkonech Lufthansa Cargo.

Letošní 1. kvartál skončila Lufthansa se ztrátou 336 mil. EUR, a to proti zisku 52 mil. EUR ve stejném období loňského roku 2018. Nejnovější snížení odhadu výsledků může naznačovat, že ani výsledky 2. kvartálu nebudou v souladu s původními očekáváními. Lufthansa má nyní také dobrou představu o vývoji bookingu na 3. kvartál.   
Lufthansa zopakovala, že je odhodlána bránit svůj tržní podíl. A to může být skutečná příčina problému, neboť udržet tržní podíl s vysokou nákladovou základnou, kterou má Lufthansa, prostě nelze, aniž by přitom došlo k destrukci akcionářské hodnoty. Finanční trhy to rychle pochopily. (Foto: Google stock, Reuters, planes.cz)


Article photographs



Comments



JUJ - unsigned guest (...114.240...)
2019-06-20 13:54
ziskovost za soucasne ceny letenek

pomerne nedavno jsem tu psal, ze v dnesni dobe za soucasne ceny letenek je temer nemozne mit normalni a ziskovou leteckou spolecnost... (nedotovanou vladou nebo pokud nemate ropu u sebe na dvorku a neusetrite za palivo /qatar, emirates apod./) nekdo mi argumentoval pripadem LH/KLM/AF a ze to jde... tolik asi k tomu vsemu.

Low costy typu RYR, WZ, easy ktery primarne vydelavaj na jinejch vecech nez je cena letenek nepocitam.

1 record

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details