Výzkumná laboratoř amerického letectva zneškodnila laserem několik raket vystřelených z letadel

  • 2019-05-08 17:00

US Air Force Research Laboratory (AFRL) zaznamenala úspěch, když sestřelila směrovým laserem několik raket vypálených ze vzduchu. K sestřelení raket bylo využito laseru umístěného na zemi (foto 1). V rámci program SHiELD je však vyvíjen laser, který bude možno umístit přímo na letadlo, kterému tak zajistí ochranu před útokem raket, a to jak vzduch-vzduch, tak země-vzduch.

Čína a Rusko v posledních letech vyvinuly vysoce sofistikované prostředky protivzdušné obrany, jako je např. ruský systém S-400 Triumph (foto 2) nebo S-500, které představují potenciální ohrožení amerických letadel. Americké Ministerstvo obrany proto sází na preferovaný způsob obrany letadel laserovými zbraněmi. Demonstrace laboratoře amerického letectva prokázala, že takové řešení je technicky proveditelné.

Série zkoušek proběhla na zkušebním polygonu White Sands Missile Range v Novém Mexiku a během experimentu bylo sestřeleno několik raket. Z informací US Air Force však nevyplývá, zda se jednalo o několik současně vypálených raket nebo se jednalo o sestřelení raket v separátních zkouškách. AFRL odmítla tento bod komentovat.

Představa AFRL je, že zařízení bude miniaturizováno a upraveno tak, aby se dalo umístit na závěsník na křídle letadla. (Foto: AFRL, the Hindu)


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details