Webkamera / METAR na letišti Mikulovice

  • 2016-01-24 10:23

Mám rád na Internetu pohledy skrz webkamery, možnost podívat se na místo kdekoli ve světě mě vždy fascinovala. Bohužel, ač jde obecný technický vývoj obrovskou rychlostí vpřed, na webkamery se nějak stále zapomíná a tak vídáme malé obrázky s hrozivou kvalitou, kde lze rozeznat maximálně tak den a noc, pomalé obnovování snímků apod. každý to zná. Řekl jsem si, že takhle ne a postavil jsem webkameru, která používá jako snímač klasický kompaktní digitální fotoaparát. Správně tušíte, že výsledný obrázek z takové webkamery je kvalitou fotka z fotoaparátu se všemi výhodami jako rozlišení, ostrost, korekce osvětlení, noční fotografie atd. Pokud to spojíme s rozumnou dobou obnovování snímku, máme každou minutu možnost podívat se přes Internet na místo, na které webkamera kouká, jako kdyby tam stál člověk sám.

Spolu s kolegou jsme postavili několik prvních webkamer u nás ve městě, načež se pro náš projekt nadchlo město Jeseník a tím se nám otevřela cesta do Jesenického regionu. Po úspěšné webkameře na rozhledně Zlatý Chlum (snímající město Jeseník) jsme zaujali letiště Mikulovice (LKMI), ležící kousek od Jeseníku a známé hlavně svojí plachtařskou vlnou.

Iniciátorem a sponzorem webkamery na letišti je ing. Petr Pospíšil. Pan Pospíšil a aeroklub Jeseník chtěli mít možnost dívat se pomocí Internetu na aktuální pohled k pohoří Jeseníků, jednak kvůli počasí, ale hlavně plachtaři kvůli vlně. To byl úkol pro nás, postavili jsme pro LKMI webkameru o vysokém rozlišení, ze které je jasně patrné aktuální počasí, dohlednost i případná tvorba vlny.

Pohled na vlastní webkameru na stožáru řídící věže

Pan Pospíšil ale navrhl ještě jednu věc, se kterou jsme se museli vypořádat. Letiště LKMI mělo svoji vlastní starší digitální meteostanici. Požadavek byl propojit naši webkameru s jejich letištní meteostanicí a zobrazovat data ze stanice přímo do snímků webkamery. Přes nesčetné technické problémy se nakonec fungující komunikace realizovala a kdokoli si otevře stránky webkamery letiště LKMI, má možnost se přímo ve snímku podívat na aktuální povětrnostní situaci a další parametry. Pro zajímavost uvedu, co vše zařízení dokáže.

Vypisuje následující hodnoty jako čas v CET/UTC, směr větru s rozptylem směru větru za poslední půlhodinu, rychlost větru v knotech i m/s a nejsilnější nárazy větru za poslední půlhodinu, doporučenou dráhu na přistání, složku bočního větru a směr, kam fouká (na základě toho se zobrazuje doporučená dráha na přistání), tlak v QNH, teplotu s rosným bodem, vlhkost vzduchu a nakonec úhrnový srážkoměr 1h/24h. Ve snímku je také v červeném rámečku označen vrchol kopce Zlatý chlum spolu s výškovou a dálkovou informací, toto slouží k optické kontrole dohlednosti pro VFR. Další vlastností je zobrazení těchto hodnot na zvláštní stránce čistě v textové podobě. Účelem je, aby si přilétávající pilot potom, co se mu podaří zachytit mobilním telefonem signál přes mobilní internet, tyto hodnoty zobrazil a přesně věděl, co má na letišti, kde není stálá služba, očekávat. Od povětrnostních podmínek přes doporučení dráhy k přistání až ke stavu povrchu dráhy, pokud vydatněji pršelo. Jedná se tak vlastně o METAR, jen v trochu jiném formátu, a to vše na malém aeroklubovém letišti.

Webkamera zezadu a úhrnový srážkoměr

Webkamera na letišti má i archiv snímků který si můžete po snímcích procházet, a podívat se tak přesně v čase na to co vás zajímá. Neméně zajímavou poslední funkcí je tzv. tvorba časosběrných (timelapse) videí, kdy se snímky z celého dne přehrávají ve formě zrychleného videa a máte tak možnost vidět projevy počasí, které běžně okem vidět nejsou, o provozu na letišti nemluvě.

Letištní meteostanice v řídící věži

Závěrem jenom dodám, že maličké aeroklubové letiště získalo tímto svůj vlastní nonstop METAR, sice nikoli přes rádio, ale skrze Internet, a také webkameru v detailním rozlišení, která umožňuje komukoli z celého světa podívat se, jak to na LKMI vypadá. Dle ohlasů si webkamery nejvíce váží plachtaři brzy ráno vyrážející do vlny, kteří přesně vědí, do čeho jedou, nebo naopak že ani vyrážet nemají. Jsme moc rádi, že se nám podařilo vnést na letiště ducha moderní digitální doby. O přínosu tohoto zařízení se přesvědčte sami – podívejte se na stránky webkamery.

Pavel Vlček

Odkazy:

http://www.letistejesenik.cz stránky webkamery LKMI

http://webcam.hkfree.org stránky dalších našich webkamer

https://youtu.be/y6Ws8yhy7Ms zrychlené propagační video z letiště

Pohled na letecký provoz

Pohled na letecký provoz

Noční snímek z letiště

Author:



Comments



Rudolf - unsigned guest (...240.61...)
2024-03-29 22:26

Už alespoň 1/2 roku se nezobrazuje počasí, není-li to déle

Pavel Burda - unsigned guest (...102.190...)
2016-01-29 12:01

Skvělá práce :-T Jesenické letiště si už pro svá specifika takovou "vychytávku" bezesporu zaslouží. Další by mohl být třeba Frýdlant ;-)

Pavel Vlček - unsigned guest (...47.195...)
2016-01-26 21:21

Děkuju za komentáře, i když tento článek trochu vybočuje z místního zaměření, věřím, že svoje příznivce si najde.

Ondra: je to věc která se nedá úplně vyřešit, jako snímač je použit kompakt Canon G10 a bohužel proti přímému slunci to žádný kompakt nedá. Tato kamera trochu vybočuje, jelikož většinu kamer míříme k zemi, tato jediná kouká do oblohy protože to je to, co je bodem zájmu :) Ohledně kapek, s tím se potýkají všechny venkovní kamery, jedno řešení je stěrač a druhé topení, používáme to druhé a zatím to všude vyhovuje. Jinak díky za pochvalu, doufám, že se ozve více letišť s podobným požadavkem jako LKMI, je to služba hlavně pro piloty. Dokonce už mám na stole připravenou verzi GSM odpovídače, kdy pilot letící k letišti zachytí klasický gsm signál a na připravené číslo pošle sms. Odpovědí která mu přijde, je aktuální počasí na letišti ke kterému se blíží. Ještě jednou děkujeme za pochvalu.

Ondra - unsigned guest (...225.80...)
2016-01-26 17:17

Moc hezky, specialne moznost videa je skvela, rozliseni je super. Trosku neplechu dela dynamicky rozsah kamery, kdy tim ze je to v jihozapadnim smeru to bude spoustu casu proti slunci - i v tomto zimni obdobi je obraz velmi presvetleny, snimac to zrejme nedokaze korigovat. Take odolnost (kryti) proti kapkam na objektivu by chtelo jeste promyslet.
Paradni prace

VlastaSF (...233.253...)
2016-01-24 20:09
✈️

Klobouk dolu pane Vlčku :-)

5 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details