Detail fotografie

IL18V


Autor: Petr Popelář
Datum pořízení: 09/1984
Počet hodnocení: 0×
Počet zobrazení: 32769×

Popis:

Natáčení televizního seriálu Sanitka na pražském Barrandově. Vyřazený IL-18 simuluje leteckou havárii letadla DC-9 Inex Adria, které 30.10.1975 havarovalo v pražském Suchdole




Kategorie a uživatelská alba

Další fotografie


Komentáře



mig15 - nepřihlášený host (...112.250...)
24.11.2011 19:32

Tato mašina IL-18 měla imatrikulaci OK-PAH. Mám z ní doma čumák,konkrétně z této co byla použita na natáčení.

K dopravě stroje na Barandov-po zakoupení letadlo stálo na Ruzyni-1.varianta byla letadlo rozebrat a rozebrané převézt v podvěsu pod vrtulníkem na Barandov a tam rozstřílet náložemi,ale pro vysokou cenu bylo od toho upuštěno.
-2.varianta byla letadlo rozstřílet na Ruzyni a trosky odvézt v podvěsu pod vrtulníkem v síti na Barandov,toto řešení nedostalo povolení pro nebezpečí vypadnutí nějaké časti ze sítě do města.
-3.varianta byla letadlo rozebrat a rozebrané převézt po zemi na Barandov,to se zkomplikovalo protože trasa ,aby se dalo projet byla vedena okolo Kladna ,ale nakonec se to tak uskutečnilo.

Dan - nepřihlášený host (...210.102...)
11.04.2010 11:54

Kolego Viktore, to si delate srandu ???? Mizerie na zachrankach se prohlubuje uz leta, nejsou lidi, a na tom nemaj podil jen socani, ale i modraci, a to daleko vetsi, ne ??? Stejne tak, jako uz jen zoufalec by nastoupil do nejakeho "privatizovaneho" eserocka, podobne je to na zachrankach.
Vy taky verite, ze v Bananistanu, kde jde na jednoho pivare do zdravotnictvi 24.000 Kc za rok, lze mit za 30 Kc nemeckou peci (v SRN jde 2.800 Euro za rok na osobu) na vecne casy ??? Mizerie ve zdravotnictvi trva i dnes, kdybyste videl, s cim se jeste jezdi napr v Plzni....a personalni situace nekterych RZP pripomina uz ne 70-ta, ale 50-ta leta. Tschüüüsss !!!

Viktor - nepřihlášený host (...192.60...)
10.02.2010 19:22

"SANITKA patřila k nejkvalitnějším předrevolučním seriálům".... Pokud je poměřována Okresem na severu, Chlapci a chlapi nebo jiným bolševickými agitkami pak ano, ale jinak mi ty postavy přijdou dost jenorozměrné a celé to vyznívá dost neprofesionálně (např. vágní styl jakým sloužící lékaři přijímají hlášení z dispečinku kam mají jet nebo že se po nahlášení případu ještě 5 minut vykecávají než vyjedou, apod. o hereckých výkonech Zounara hrajícího tradičně ublíženého soudruha ani nemluvím)
Já jsem počátkem 80. let jezdil jako lékař tzv. RZP v jedné východočeské metropoli a živě jsem zažil socialistickou mizérii ve zdravotnictví, která je v seriálu vykreslena vcelku věrně kdy např. sehnat zvýšenou střecha na "dvanácettrosku" od tehdejšího Velorexu byl obrovský úspěch. O to tragičtější je, že teď se třetí rok debata o zdravotnictví točí kolem 30 Kč zatímco např. záchranné služby spravované socanskými mají rozpočty krácené o desítky miliónů... ty samé peníze které jsou populisticky refundovány z rozpočtů krajů.

Tomáš - nepřihlášený host (...85.212...)
17.07.2009 13:26

To Daniels: když už čteš knížky o fotografii, musíš číst i ty stránky za obsahem... Jinak budeš při hodnocení fotek vypadat směšně. Pojem "zbytečně velká hloubka ostrosti" jen ukazuje že základní pojmy snad znáš, ale nerozumíš jim.

Navíc jsou fotky, jejichž hodnota je dokumentační, a zaměřit se na jejich kvalitu je prostě trefa vedle. Nemluvě o fotce 25 let staré.

K filmařům jen tolik, že fandové letadel plakali už v době kdy seriál běžel. Aspoň tam nemuseli dávat ty vrtule, a když už... pár vrtulí co vzali o zem jsem viděl, ale takhle krásně zapíchnutou, nepoškozenou vrtuli vážně nikdy :-)).

Vítězslav - nepřihlášený host (...136.154...)
27.06.2009 11:53

Peřte, ta fotka je dokumentačně VÝBORNÁ. Fotografie je uměním okamžiku a upravovat dobové snímky na kompu je pěkná blbost. Osobně nesnáším "fotoshopáky", kteří nejdřív něco blbě vyfotí po několika hodinách u PC jim vyleze úplně jiný obrázek. To je o ničem...
Jinak Hubač s Adamcem byli geniové a jejich scéna simulované likvidace leteckého neštěstí patří celosvětově k nejlepším /a taky nejdelším/. SANITKA patřila k nejkvalitnějším předrevolučním seriálům a ovlivnila pozitivně nejmíň dvě generace záchranářů.

Jirka - nepřihlášený host (...195.174...)
18.06.2009 08:12

Mnohdy spu dobove kuriozni fotografie stokrat zajimavejsi nez vymazlena fotka na kompu.-..
Kazdopadne super fotka ...tenhle dil je muj nejoblibejnejsi z celeho serialu uz od malicka .....Myslim ze Hubac v nejakym rozhovoru rikal ze kdyz to nataceli dostavali na ruzyni hlaseni od letadel na finale 31 ze se zritilo letadlo...

Dušan - nepřihlášený host (...47.35...)
26.12.2008 22:01

Daniels:Já jsem tam byl, když se to stalo.Později jsem dělal identifikace obětí této hrozné katastrofy.Když se ještě dnes podívám na tuto (serialovou) fotografii,mám husí kůži po těle.Stále dost sugestivní fotka.Platí přesně to,co říká p. Popelář.A pořád mi vadí, jak se lidi na těchto stránkách hádají o horizont a zrno, jako slepice.Metaxa je jenom jeden!(zdravím Metaxo),ostatním děkujme za to,že zachytili krásný!okamžik a objekt.Nekritizujme ostatní a buďme slušní v r. 2009 .Díky

Luk - nepřihlášený host (...213.244...)
22.11.2008 04:10

Daniels: Hi-Fisto.. Bys byl schopnej odstranovat zrneni i z dobovy fotky Jezise, ne? :-D

daniels - nepřihlášený host (...117.130...)
02.10.2008 11:23

film? no doam mám ještě Pentacon Six TL ...tak asi o filmu ještě něco vim.Nehledě na to, že se dá zrnění odstarnit po převodu do digitální formy....a je jedno jakej film to byl...

Petr Popelář (...84.36...)
02.10.2008 10:14

Seriál Sanitka vstoupil do dějin televizního natáčení ojedinělou kuriozitou. Letecká havárie, která se natáčela na pláních za barrandovskými ateliéry, byla po všech stránkách tak náročnou akcí, že byla srovnatelná jen s některými válečnými filmy.


"Dostali jsme vyřazený IL 18, museli jsme přesně zjistit, jak taková havárie vypadá, museli jsme opatřit množství souhlasů a povolení k destrukci. Vyrobit odpovídající trosky z tak velkého kolosu není vůbec maličkost. Demontovat to nejde, protože letadlo je uděláno tak, aby za všech okolností drželo pohromadě. Rozlomení nakonec provedli odborníci, kteří dělají demolice domů. Všechno jsme to převezli na Barrandov, navezli papíry a hadry a takový pohled může zažít v životě jen málokdo," řekl o natáčení tehdejší vedoucí produkce Karel Kochman.


Seriál Sanitka je přes dvacet let starý. Jeho odvysílání tehdy pozvedlo prestiž těchto mužů v bílém (dnes jsou v zářivějších barvách), kteří denně zachraňují lidské životy. A protože televize je v tomto směru všemocné médium a záchranáři se stále častěji potýkají s agresivitou hysterických pacientů, možná i jeho opakování přispěje svou trochou do mlýna

Rok výroby 1984

Celkem 17 záznamů

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace