Plně elektrický Eviation Alice absolvoval první let

  • 30.09.2022 13:00

Devítimístný plně elektrický letoun Eviation Alice, poháněný dvojicí elektrických motorů, absolvoval 28. září svůj první let. Po vzletu z letiště Grant County International Airport v Moses Lake letoun kroužil 9 minut okolo letiště a dosáhl výšky 1066 m.

Alice je zatím největším výlučně elektrickým letadlem pro přepravu cestujících.

Alice vidí pro svůj stroj perspektivní poptávku. Uvádí, že 30 % letů pokrývá vzdálenosti do 400 km.

Alice chce nabízet svůj letoun společnostem, které se zabývají příměstskou leteckou přepravou, nákladním společnostem a pro VIP lety. Výrobce si již zajistil objednávky od Cape Air na 75 letadel a GlobalX vyjádřila zájem pořídit 50 exemplářů. Společnost DHL Express objednala 12 letadel v nákladní verzi eCargo.

Letadlo má být certifikováno v roce 2025 a nastoupit do komerčního provozu v roce 2027. Certifikaci komplikuje fakt, že požadavky hlavních regulátorů, tj. FAA a EASA. nejsou jednotné.

Společnost Eviation přiznává, že největším problémem je nízká energetická hustota baterií a vyzývá průmysl, aby vyvinul efektivnější způsob úschovy elektrické energie. Eviation věří, že s pomocí 3D tiskáren se podaří připravit baterie, které budou lépe vyhovovat perspektivním potřebám elektrických letadel.

Vážnou překážkou pro elektrická letadla určená ke komerční přepravě je z tradičního letectví známá povinná rezerva paliva a samozřejmě i významná „mrtvá váha baterií“. Dodržení existujících pravidel výrazně snižuje efektivní dolet elektrických letadel.

Podrobně jsme se problematice elektrických letadel věnovali zde. (Foto: Eviation, Geek Wire)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
03.10.2022 07:44
Přesné

Letová rezerva pro přelet na jiné letiště je pro tyto stroje konečná. S rezervou totiž nedoletí skoro nikam. Výsledkem je letadlo o váze L-410, které převeze polovinu cestujících na poloviční vzdálenost. A i to jen pokud není moc zima nebo nefouká silný protivítr, pak neuletí ani to.

Nemo - nepřihlášený host (...183.193...)
30.09.2022 13:34

Založim si startup s tím, že postavím mezihvězdnou loď, vytáhnu z lidí peníze, dostanu nějakou plechovku na oběžnou dráhu a nakonec prohlásím že další pokrok stojí jen na neschopnosti průmyslu vyvinout mezihvězdný pohon.
Tahle doba je fakt pošahaná...

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace