Růst nákladní dopravy začíná zpomalovat, ceny přepravy rychle klesají

  • 16.08.2022 13:00

Výkony globální nákladní dopravy v červenci potvrzují pokračující trend zpomalení tempa růstu. Důvodem je zpomalení růstu světové ekonomiky a nepříznivá geopolitická situace, která omezuje a komplikuje výměnu zboží a způsobuje nejistoty.

Faktorem jsou rychle rostoucí náklady domácností snižující disponibilní příjem rodin, a tedy poptávku po spotřebním zboží a službách.

Trend zpomalení růstu nákladní letecké dopravy se projevuje od března.

Data čerstvě zveřejněná zpráva CLIVE Data Services (více zde) za červenec ukazují 9 % pokles přepravených objemů proti červenci 2021. Růst kapacit vykázal pouze 4 % proti červenci 2021 a dokonce -11 % proti červenci 2019.  

CLIVE Data Services jako příklad udávají, že průměrné ceny zboží v supermarketech v Nizozemí stouply o 20 % ve srovnání se stavem před rokem. 

Meziměsíčně rovněž poklesly ceny za nákladní přepravu, byť stále zůstávají velmi vysoké (121 % proti červenci 2019 a 11 % proti červenci 2021). Ještě v lednu byly ceny za přepravu 156% úrovně ledna 2019. Za pouhých šest měsíců tedy došlo k poklesu o 36 p.b. Ke snížení dochází z vysokých hodnot, takže nákladní dopravci budou stále generovat vysoké marže. Přesto může jít o začátek konce šťastného období nákladních dopravců. (Foto: Lufthansa, Grafy: CLIVE Data Services)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace