Ukrajina nedostane pokročilé útočné drony

  • 26.07.2022 17:00

Přes naléhání ukrajinské strany nepředají USA Ukrajině bezpilotní letouny MQ-1C Gray Eagle, které mohou být vyzbrojeny raketami Hellfire. V březnu Bidenova administrativa zahrnula tyto drony na seznam zbraňových dodávek.

Pentagon má obavy, že se pokročilý radarový systém používaný drony může dostat to rukou ruské armády. Americká armáda fakticky od samého zahájení dodávek varuje, že nemá možnost jakkoliv kontrolovat, kam se dodávané zbraně nakonec dostanou. Obavy armády jsou odůvodněné, neboť na darknetu se běžně podávají zbraně západní provenience dodané Ukrajině.

Stanovisko zpracovalo zvláštní oddělení Pentagonu Defense Technology Security Administration, které se zabývá ochranou vysoce pokročilých zbraňových technologií, aby se nepadly do nepřátelských rukou.

Turecké drony Bayraktar TB2, které doposud používá ukrajinská armáda a na počátku konfliktu byly oslavovány, se nyní ukázaly příliš zranitelné rušením ruskými protidronovými systémy. Ukrajina má ve výzbroji také staré sovětské bezpilotní letouny Tupolev Tu-141, které pravděpodobně nejsou příliš účinné. Jeden z těchto bezpilotních prostředků v březnu „zabloudil“ a zřítil se na okraji Záhřebu. (Foto: Reuters)


Fotografie k článku



Komentáře



cyklista - nepřihlášený host (...239.75...)
27.07.2022 21:18
Zatím

jediný zločin spáchaný prokazatelně zbraní pašovanou v souvislosti s Ukrajinou je sestřel dopravního letadla a 298 mrtvých raketou BUK rusáky z okupovaných území.

Ivan - nepřihlášený host (...244.195...)
27.07.2022 13:26
Na Darknetu ?

To jakože ukrajinci ty zbraně kradou a pak prodávaj ? Ty stejný zbraně který Zelenskij přikazuje Evropě dodávat na Ukrajinu ? To se mi nějak nezdá, to by chudáci UKáčka neudělali. Zavání to tu proruskou propagandou malinko !

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace