Lufthansa má zájem o až 40% podíl v ITA Airways

  • 11.01.2022 08:00

Již delší dobu se na trhu spekuluje, že má Lufthansa zájem pořídit asi třetinový podíl ve společnosti Italia Trasporto Aereo S.p.A. (ITA Airways). Nyní zájem Lufthansy oficiálně potvrdil pro deník Il Messager člen představenstva společnosti Alfredo Altavilla. Nevyloučil přitom, že o společnost mají zájem i jiní dopravci. Podle jeho slov je ITA nevěstou, která má mnoho obdivovatelů. Lufthansa má údajně zájem o 15 až 40 % společnosti ITA.

Altavilla rovněž uvedl, že ITA si zajistila členství v alianci SkyTeam pouze na rok, takže případná změna aliance by nebyla problematická.

Skupina Lufthansa v minulých letech opakovaně projevovala zájem o účast v privatizaci Alitalie. Tehdy však byly podmínky státu a odborů natolik neakceptovatelné, že z privatizace vycouvala. Již v té době však Lufthansa zmínila, že o společnost stojí za podmínky, že projde transformací. Zánikem Alitalie a vznikem ITA Airways je tato podmínka přinejmenším z velké části splněna.

Lufthansa by vstupem do ITA posílila svou přítomnost na italském trhu, který je pro ni strategický. To ostatně potvrdil i šéf Lufthansy Carsten Spohr ještě v říjnu, když na konferenci IATA označil italské národní aerolinie za přirozeného partnera Lufthansy.

Lufthansa v případě svého vstupu do ITA může počítat s přípojnými lety z Itálie na své základny ve Frankfurtu, Mnichově, Curychu a Vídni a uskutečnit ve velkém měřítku to, co dnes ukazují Air Dolomiti v malém.

Kapitálový vstup Lufthansy by prostřednictvím partnerství s ITA Airways rovněž zablokoval další posílení Air France – KLM a Deltu na transatlantických spojích mezi Itálií a USA.

Samozřejmě zůstává otázkou, jaké budou konkrétní podmínky transakce a jaké podmínky stanoví regulační orgány. (Obr.: aviacionline.com, planes.cz)


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace