Organizace cestovního ruchu apelují na EU, aby koordinovala epidemiologická opatření a zabránila restrikcím

  • 24.11.2021 08:00

V souvislosti s nepříznivým vývojem epidemie v Evropě a blížícími se svátky žádají organizace cestovního ruchu, aby nebyly obnovovány restrikce v pohybu mezi zeměmi EU. Odvolávají se na zprávu Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), která uvádí, že ve stávající situaci jsou taková omezení neúčinná.

V situaci, kdy je 76,6 % dospělého obyvatelstva EU očkováno a je dosaženo vysoké míry kolektivní imunity, by případné zavírání hranic již nepřineslo efekt z hlediska epidemiologického, způsobilo by však značné ekonomické škody.

Organizace cestovního ruchu varují, že pokud budou restrikce v cestování obnoveny, způsobí to do konce roku dodatečné ztráty až 35 miliard eur. Evropský cestovní ruch přitom nemůže fungovat, pokud jsou pravidla zaváděna nekonsistentně a soustavně se mění. Takový stav vyvolává nejistotu.

Organizace je přesvědčena, že přístup musí být založen na vyhodnocení individuálního rizika cestujících, a nikoliv na základě paušálních rozhodnutí jednotlivých zemí. Musí být zachován jednotný přístup založený na digitálním certifikátu EU.

Organizace cestovního ruchu požadují, aby země EU akceptovaly vakcíny schválené Světovou zdravotnickou organizací. Chtějí také zachovat používání antigenních testů jako alternativy k nákladným a zdlouhavým PCR testům. (Foto: dw.com, planes.cz)



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace