Eastern Airlines se vrhnou do přestaveb Boeingů 777 a na expresní přepravu zásilek

  • 12.09.2021 08:30

Relativně málo významný americký letecký dopravce Eastern Airlines rozpracoval program zrychlené konverze osobních Boeingů 777 na nákladní verzi. Společnost sice bude nadále pokračovat v pravidelných i charterových letech s Boeingy 767, avšak těžiště podnikání se přesune k přepravě nákladů. K tomu chce společnost využít 35 nákladních konverzí letadel Boeing 777. Společnosti za tím podařilo zajistit z druhotného trhu prvních deset letadel 777 (-200, -200ER, -300 a -300ER), z nichž 4 rozšíří flotilu pro osobní přepravu a zbývající určeny k přestavbám. Pořizování letadel 777 vhodných k nákladním přestavbám bude pokračovat.

Společnost chce v rámci pobočky Eastern Airlines Cargo uplatnit nákladní letadla na trhu expresních dodávek. První konvertovaný nákladní letoun nastoupí do komerčního provozu počátkem roku 2022.

Pro zajištění přestaveb koupil holding Eastern Air Holdings poskytovatele služeb údržby a oprav Florida Modification Specialists. Souběžně s tím jiná část holdingu, Foxtrot Aero, zajišťuje schválení urychlené přestavby letadel s tím, že letadla budou certifikována jako nákladní, aniž by byla zesílena podlaha nebo jiné části konstrukce. V podstatě se z letadel odstraní právě jen to, co si vyžaduje přeprava cestujících (sedačky, toalety, kuchyňky atd.). Tím se prostor uvolní pro přepravovaný náklad. Takové řešení sice omezí hmotnost přepravovaného nákladu, to ale v tomto případě nevadí. Model podnikání Eastern Airlines Cargo se totiž orientuje na potřeby společností e-commerce, které potřebují rychle přepravit velké počty menších zásilek. Objem je proto důležitější než hmotnost. Přeprava těžkých nákladů se nepředpokládá.

Zrychlená konverze letadla zabere nanejvýš několik týdnů. Pro porovnání, konverze, kterou společně zajišťují Israel Aircraft Industries a GECAS u letadel 777-300ER, a která zahrnuje zesílení konstrukce, trvá asi 4 měsíce.

Společnost chce přestavby nabízet prostřednictvím svého provozu i jiným zájemcům. (Foto: MarcoPress, iflyea.com)  


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace