Prodej Aero Vodochody míří do finále

  • 10.09.2021 13:00

Podle informací webu E15.cz má být v horizontu dvou týdnů podepsána smlouva na prodej Aero Vodochody. Novými majiteli budou maďarská HSC Aerojet, za kterou stojí významný Kristóf Szalay-Bobrovniczky (viz foto) a česká zbrojařská skupina Omnipol Richarda Hávy.

Transakce, kterou Penta oznámila v červnu 2020, doznala v mezidobí řadu významných změn. Původně měl Omnipol investovat s maďarským podnikatelem a lobbistou Andrásem Tomborem, který měl získat 51 %. Tomu se nepodařilo zajistit financování a v transakci ho proto nahradil maďarský aristokrat, finanční manažer, bývalý velvyslanec Maďarska ve Velké Británii a manžel mluvčí maďarského kabinetu Kristóf Szalay-Bobrovniczky. V polovině letošního roku bylo do transakce zahrnuto i letiště Vodochody, které je rovněž v držení Penta Investments. Původně se uvádělo, že Omnipol bude držet 49% podíl, z informací E15.cz vyplývá, že podíl Omnipolu bude pouze 20 %.

Penta získala Aero od státu v rámci privatizačního tendru v roce 2006 a firmu s miliardovou ztrátou změnila během do rozvíjející se a prosperující společnost. V posledních letech se však Aeru nedaří.

Na finální podobu transakce, kterou již posuzuje antimonopolní úřad. si budeme muset ještě počkat. Penta již několikrát v minulosti ohlásila brzké uzavření transakce, pokaždé však došlo k odkladu. Tentokrát vše vypadá, že transakce míří do finále. (Foto: hvg.hu, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace