Soud rozhodl, že akcionáři mohou žalovat orgány společnosti Boeing za zanedbání odpovědností

  • 10.09.2021 08:00

Soud státu Delaware rozhodl, že členové správní rady Boeingu mohou čelit žalobě akcionářů v souvislosti s katastrofami letadel 737 MAX, při kterých zahynulo 346 osob.

Rozhodnutí vychází z toho, že katastrofa letadla Lion Air měla být pro představenstvo dostatečným varováním o nebezpečném elementu systému řízení letadla MCAS, avšak představenstvo toto varování ignorovalo. Soudce rovněž shledal, že orgány společnosti vědomě obelhávali veřejnost ve věci bezpečnosti letadla.

Ministerstvo spravedlnosti USA (U.S. Department of Justice) v lednu 2021 vyměřilo a Boeing odsouhlasil zaplatit za podvodnou konspiraci a klamání federálních úřadů kompenzaci ve výši 2,5 miliardy, čímž se výrobce vyhnul federální žalobě. Částka se někdy nesprávně interpretuje jako pokuta. Z celé částky činila pokuta pouhých 243 milionu dolarů.

Vzhledem k tomu, že členové orgánů společnosti jsou pojištěni proti odpovědnosti, platí, že případná další vyrovnání, která mohou vyplynout z rozhodnutí soudu státu Delaware na ně tak jako nedopadnou.

Boeing vyjádřil nad rozhodnutím soudu zklamání. (Foto: Reuters)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace