První Airbus A220 pro Air France dostal barvy dopravce. K Air France zamíří v září.

  • 30.07.2021 08:00

V září převezme Air France první z 60 objednaných letadel Airbus A220-300. První stroj nyní opustil lakovnu v Mirabel. Airbus tuto událost doprovodil videem https://youtu.be/IAvw7a8QS2Q. Stroj s imatrikulací C-FPBQ dostane po ukončení testovacích letů značku F-HZUA. Air France bude předán v září a do komerčního provozu se dostane zřejmě ještě koncem roku.

Typ A220 se těší u společností Airbus i cestujících mimořádné oblibě. Od převzetí programu od Bombardieru získal Airbus na letadla 648 objednávek, 164 již bylo dodáno zákazníkům. Za tento úspěch vděčí Airbus do značné míry Boeingu. Když Delta objednala v roce 2016 celkem 75 letadel CSeries, Boeing řízení a kontrakt napadl a Bombardier žaloval. Argumentoval, že jde o dumping a Bombardier nabízí letadla pod výrobními náklady, neboť těží ze státní podpory, které se Bombardieru dostalo od kanadské vlády a vlády provincie Quebec.

Ohrožení klíčové zakázky a žaloba Boeingu nakonec donutily předlužený Bombardier uzavřít v říjnu 2017 strategické partnerství s Airbusem. Airbus přitom do partnerství vložil svůj procurement, marketingové a prodejní služby, za což získal v programu CSeries majoritu. Jinými slovy, zaplatil vloženými službami, nikoliv penězi. Je zřejmé, že vše zafungovalo, ale Bombardier z toho už nic mít nebude, protože svůj zbývající podíl ve společném podniku odprodal Airbusu vloni v únoru.

Boeing spor s Bombardierem v lednu 2018 prohrál. Mimo jiné i proto, že na poptávku Delty neměl co nabídnout. Delta nepoptávala letoun kategorie 737. Boeing poté kontroval dohodou o společném podniku s Embraerem. Z té však nakonec vycouval, neboť prioritou bylo ustát krizi 737 MAX a dojednaná cena za většinový podíl ve společném podniku se začala jevit jako nevýhodná. Embraer odstoupení od dohody žaloval a Boeing pro jistotu zase žaloval Embraer. Dva se perou, třetí se směje.

Pro typ A220 je Severní Amerika hlavní trh a americká Delta Air Lines je s objednávkou 104 strojů vůbec největším jednotlivým zákazníkem na světě.

Skupina Air France-KLM objednala právě před dvěma lety 60 exemplářů modelu A220-300, které postupně nahradí starší A318 a A319. A220 nabízí podobnou kapacitu, šetří však palivo a nabízí větší pohodlí cestujícím. (Foto: usinenouvelle.com, boardingpass.com, airlinestravel.ro, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace