MAKS 2021: zákazníci objednali až 58 SuperJetů a 50 vrtulníků Mi-8AMT

  • 22.07.2021 08:00

První den veletrhu MAKS 2021 získal Irkut (člen korporace Rostech) kontrakty na až 58 letadel SuperJet SSJ100.

SuperJetu se po mnoha letech útrap podařilo zbavit se dětských nemocí a vyřešit vleklé výpadky v logistice náhradních dílů. Tomu zřejmě napomohlo i zařazení SuperJetu pod závod Irkut. Letadlo vykazuje vysokou odletovou spolehlivost a s ohledem na provoz na regionálních linkách i akceptovatelné průměrné denní využití (okolo 8 hodin). V současné době je v aktivním provozu asi 155 exemplářů.

Největší jednotlivou pevnou objednávkou SuperJetů je 15 letadel pro společnost Rossiya. Jedná se zároveň o první kontrakt tohoto uživatele SuperJetů, neboť původní objednávku podepsala skupina Aeroflot. Rossiya získá stroje letos a budou přicházet v jednotřídním provedení pro 100 cestujících. Rossiya provozuje 38 SuperJetů, které v rámci nové strategie skupiny převzala od Aeroflotu. Aeroflot se koncentruje na prémiové služby a mezinárodní linky, většinu vnitrostátních linek proto opouští. Boeingy 737-800 předává sesterské Pobědě a SuperJety Rossii. Na krátkých a středních tratích bude Aeroflot používat výlučně Airbusy, které lépe odpovídají obrazu prémiového provozovatele. Proslýchá se, že řadu A320 doplní nově i A220-300. Alespoň tak se vysvětluje náhlé objevení letadla A220-300 airBaltic na MAKSu.

Memorandum na pořízení 25 letadel podepsala společnost Red Wings, která má v provozu celkem 24 letadel, z nich sedm SuperJetů. V obnoveném ratingu Cirium za květen obsadila Red Wings první místo na světě v dochvilnosti letů. Red Wings plánují provozovat v polovině dekády až 60 SuperJetů a rovněž letadla MC-21-300.

Azimuth provozující výlučně SuperJety rozšíří svůj park ze stávajících 15 na 25 letadel. Letadla budou dodána do roku 2026, a to prostřednictvím leasingové společnosti. Azimuth je jednou z nejrychleji rostoucích ruských společností a přes současnou krizi vykazuje dobré hospodářské výsledky.

Osm letadel s termínem dodávek 2022 až 2024 podepsala Aurora, která usiluje konsolidovat řadu menších provozovatelů ruského Dálného východu.

Dalším významným kontraktem je objednávka 50 vrtulníků Mi-8AMT pro vrtulníkovou divizi společnosti Utair.

Výstavy MAKS 2021 se účastní 250 firem z 50 zemí světa. Českých firem vystavuje osm, mezi nimi Aircraft Industries, Alta, GE Aviation Czech a PBS Velká Bíteš. (Foto: avia.ru, Yuri Stepanov RussinaPlanes.net, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace