Jeff Bezos absolvoval let do vesmíru. A spolu s ním nejstarší a nemladší astronauti.

  • 20.07.2021 16:22

V den 52. výročí přistání člověka na Měsíci a jen několik dní po letu Richarda Bransona na okraj vesmíru uskutečnil svou cestu do kosmu také nejbohatší člověk planety, zakladatel Amzonu Jeff Bezos a jeho posádka. Tímto letem je fakticky zahájena éra skutečné vesmírné turistiky. Let Blue Origin byl hned z několika důvodů NEJ:

  • Bezos a posádka lodi New Shepard dosáhla Kármánovy linie, která se všeobecně uznává jako hranice vesmíru.
  • Do vesmíru se dostal nejstarší astronaut v historii kosmických letů, 82letá Wally Funková a zároveň nejmladší astronaut, 18letý Oliver Daemen.
  • Jednalo se o první komerční let a zároveň o první (pilotovaný) let Blue Origin s posádkou.
  • V aukci byla vydražena letenka za rekordních 28 milionů dolarů.

Na palubě rakety New Shepard byli kromě Jeffa Bezose platící cestující Oliver Daemen, čestný host Wally Funková a Bezosův bratr Mark. Jednalo se proto o komerční, nikoliv zkušební let, který absolvoval Richard Branson.

Raketa New Shepard odstartovala z privátního kosmodromu Corn Ranch patřícího společnosti Blue Origin. Let trval 12 minut. Během letu byla překonána Kármánova linie, která definuje vesmír výškou 100 km.

Toto je důležitý moment a místo intenzivní kontroverze mezi Blue Origin a Virgin Atlantic v souboji o prvenství. Zatímco v USA definují úřady vesmír výškou 80 km, ve většině světa se za kraj vesmíru počítá výška 100 km, kterou definuje právě Kármánova linie. Je rozhraním mezi atmosférou a vesmírem pro letecké a astronautické účely. Rozhraní definoval vědec Theodore von Kármán. Blue Origin (a Jeff Bezos) se proto vehementně hlásí o své prvenství, neboť Branson se dosaženou výškou letu asi 85 km do vesmíru podle Blue Origin nedostal.

Buď jak buď, v obou případech se jedná o pozoruhodný výsledek. Zároveň i přesvědčivý doklad, že se lety do kosmu – alespoň na Západě – stávají doménou komerčních společností, jako jsou Virgin Galactic, Blue Origin či SpaceX. Privátní společnosti jsou schopny zajistit komerční a většinu vědeckých i vojenských potřeb efektivněji, než by to dokázaly státem financované programy.

Video je ke zhlédnutí zde. (Foto: cbsnews.com, businessinsider)


Fotografie k článku



Komentáře



karelmag (...59.43...)
20.07.2021 19:30
Alan

Alan Bartlett Shepard Jr.
Alan Shepard becomes the first American in space. On May 5, 1961, Navy Commander Alan Bartlett Shepard Jr. is launched into space aboard the Freedom 7 space capsule, becoming the first American astronaut to travel into space.


Mimochodem, jeho let trval 15 min.

Takze se prosim s vasi teorii obratte na NASA.

Karl - nepřihlášený host (...216.34...)
20.07.2021 18:43

A kdyz uz Alan nebyl prvni austronaut.

Karl - nepřihlášený host (...216.34...)
20.07.2021 18:41

Alan se stal prvnim astronautem az v misi ktera 3x obletela Zemi :) definice astronauta je jasna 1x oblet nebo 90 min ve vesmiru. Blue Origin to zatim nesplnil

karelmag (...59.54...)
20.07.2021 18:07
Alan B. Shepard

Karl: a odkud berete vasi definici? Prvni US astronaut Alan B. Shepard take neobletel zemi a presto je astronautem.

Karl - nepřihlášený host (...216.34...)
20.07.2021 18:01

Astronauti asi tezko ! Nemaji za sebou alespon 1 obeh kolem zeme.

Celkem 5 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace