S Jeffem Bezosem poletí do vesmíru 18letý mladík

  • 18.07.2021 17:00

Jeff Bezos ve čtvrtek odhalil identitu platícího zákazníka prvního komerčního letu Blue Origin na okraj vesmíru. Je jím osmnáctiletý Oliver Daemen, který tak má takřka jisté, že se stane nejmladším člověkem ve vesmíru. Překoná rekord, který držel German Titov, který se v roce 1961 dostal do vesmíru, když mu bylo 25 let. Oliver je synem Joese Daemena, zakladatele investiční skupiny Somerset Capital Partners.

Stále anonymní vítěz aukce, který zaplatil za jedinou letenku na premiérový let rakety New Shepard 28 milionů dolarů, nakonec let odřekl a poletí v jiném termínu. Na jeho místo v expedici na kraj vesmíru tak postoupil Oliver, která do aukce vstoupil s druhou nejvyšší nabídkou a stává se tak prvním platícím zákazníkem programu Blue Origin. Kolik za svou letenku zaplatil, nebylo oznámeno.

Blue Origin uvádí, že Oliver Daemen je držitelem pilotní licence a v září nastoupí ke studiím na Univerzitě v nizozemském Utrechtu.

Jedná se o další překvapení poté, kdy Jeff Bezos dne 1. července přivítal do posádky, resp. mezi cestující prvního letu, 82letou Wally Funkovou (foto 2), a to jako čestnou cestující. Ta se po tak 60 letech čekání zcela nečekaně dostane do vesmíru. Wally byla v šedesátých letech účastnicí programu Mercury 13, který usiloval vyslat do vesmíru ženu. Stane se tak nejstarším člověkem, který se podívá do vesmíru. (Foto: rtlnieuws)


Fotografie k článku



Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
20.07.2021 07:23
Vtipné

Bezosův New Shepard létá na vodík - neprodukuje tak žádný CO2 - jen vodní páru. Motor BE-3 je kyslíko-vodíkový, Je to tedy ekologicky v pořádku. :-)

Šílené - nepřihlášený host (...228.86...)
19.07.2021 14:18
Mělo by se to zdanit

Tohle plýtvání palivem a zdroji by se mělo řádně zdanit!
Je to něco jako byznys s hazardem a ten je také zdaněný.
Jinak jak píše Karel s tou ekologickou stránkou - kdyby létali na vodík, tak to potom nikdo asi ani nepípne...

Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
19.07.2021 13:24
Turistické skoky

USA umožňují podnikatelské aktivity. Kdo si je zaplatí, ten je provede. Nemají magorské výzvy k tomu se stydět, že letím letadlem. Není to zblblá Evropa, která emise snižuje tím, že výrobu předá Číně, od které si všechno nakoupí.
Jedná se o balistické skoky do vesmíru - hranice kosmu dle FAI je 100 km, dle USAF/FAA/NASA 50 mil, tedy 80,5 km. Beztížný stav po dobu 3-5 minut, tedy mnohem víc, než 30 sekund jednoho oblouku ve Vomit Comit / Zero G. Celkově je let krátký, protože strtuje raketou přímo ze Země a přistává v kabině na padáku.
Branson létá níž, jen cca 85-90 km, takže splňuje podmínky USAF/FAA/NASA na astronautická křidélka. Let je ale delší, protože startuje podvěšený pod letounem, který hodinu stoupá do výšky pro odhoz raketoplánu. Raketoplán pak klouzavě přistane na letišti.

Karel - nepřihlášený host (...176.30...)
18.07.2021 17:42
Vesmír

To psal kdo? Podívá se tedy do vesmíru nebo jen na jeho okraj?
Takže se rozjel byznys, kdy si budou zbohatlíci nakukovat raketama do vesmíru, protože neví co s prachama a obyčejný smrtelník se bude bát vyhodit PET flašku do popelnice nebo jezdit autem se spalovacím motorem, protože ekologie ??? To je dobře na palici !

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace