Wizz Air zkouší inovativní přístup k internetu pro cestující

  • 07.07.2021 13:00

Wizz Air spolu s datovým telekomunikačním specialistou AS-IP Tech testuje jednoduchý telekomunikační systém, který by prostřednictvím spojení přes satelit zajistil cestujícím přístup k messengerům a umožnil bezkontaktní platby. Svými parametry míří systém výlučně na zákazníky nízkonákladových společností. Není dimenzován pro vysoké objemy přenášených dat, ale dokáže jednoduše a s malými náklady obsloužit potřeby cestujících, které velkou šířku pásma nevyžadují.

Inovace spočívá v tom, že připojení přes satelit nevyžaduje instalaci žádné složité speciální antény, postačí jednoduše instalovatelná okenní satelitní anténa (viz foto) připojená k modemu, který pak komunikuje s individuálními zařízeními cestujících a POS terminály. Poskytovatelem satelitního segmentu je služba Iridium NEXT.

Zařízení nazývané fflya bylo instalováno do letounu A321 společnosti Wizz Air v březnu a výsledky pozemních zkoušek jsou povzbuzující. Systém dokázal zajistit spolehlivé připojení k satelitu, a to včetně přechodu z jednoho satelitu na druhý. AS-IP Tech se zabývá vývojem systému okenních satelitních antén od roku 2016.

Fflya nyní přechází do pilotního provozu na komerčních linkách, kde umožní připojit reálné zákazníky.  Zatím je kapacita systému omezena na 20 zpráv/vteřinu, ale v dalším kroku se počítá s přechodem na vyšší úroveň služeb Iridium Certus, což zvýší kapacitu na 200 zpráv/vteřinu.

Konektivita, byť poskytovaná v omezeném rozsahu, může zajistit cestujícím přístup k užitečným službám (messengery, telemetrie) a aerolince k dodatečným výnosům. V uplynulém hospodářském roce tvořil prodej doplňkových služeb 54 % výnosů Wizz Airu. (Foto: runwaygirlnetwork.com)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace