Společnost Evektor se soudí o vrácení části dotací. Na vývoj letadla Evektor byly využity stovky milionů korun.

  • 09.06.2021 17:00

Společnost Evektor podala žalobu na údajně neoprávněný požadavek vrátit státu dotaci z programu Inovace a Potenciál ve výši 32 milionů korun na vývoj letadel EV-5 Outback. Podle deníku E15 získal Evektor dotace a podpory na vývoj a výrobu letadel o celkovém objemu okolo miliardy korun. Výsledky těchto investic daňový poplatník zatím nevidí a nejspíš ani nikdy neuvidí.

V roce 2018 ve společnosti Evektor proběhly dvě kontroly Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) týkající se plnění dotačních podmínek. Po první kontrole vrátil Evektor státu milion korun. Po druhé kontrole požadovalo MPO vrátit 32 milionů korun. Evektor se odvolal u finančního úřadu, ale nesupěl. Podal proto žalobu.

Podle informací serveru Finanční a ekonomické informace přišel vývoj letadla EV-55 a výroba dvou prototypů letounů na 1,6 miliardy korun, převážně z peněz daňových poplatníků.

Evektor se nadále snaží najít investory na financování programů EV-55 a Cobra. Vloni dodal výrobce zákazníkům všeho všudy 18 ultralightů.

Naneštěstí se nejedná o první případ státní podpory letecké výroby. Jinými případy jsou vývoj a výroba letounu Aero Ae270 nebo podpora vývoje cvičného letadla VUT 100.  (Foto: Evektor, VZLU, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Ouha (...131.247...)
10.06.2021 14:56
O.M.

Takže o promrhané miliardě je třeba mlčet a budeme se plácat po ramenou jaký máme letecký průmysl???

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
10.06.2021 13:35

Případů státní podpory letecké výroby, ze kterých nakonec "nic nebylo", známe i ze světa spoustu, a nikdo se nad tím nepohoršuje. Takže ten ryp si nepodepsaný autor mohl klidně odpustit.

Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
10.06.2021 08:45
Výsledky

Výsledky daňový poplatník vidí a viděl - jsou to dva letové prototypy pěkného letounu. Granty pomáhaly prototypy postavit. Na certifikaci ale žádný grant nebyl a malá firma není schopná ji zaplatit. Bohatý partner z Malajsie, kterého na to našli, se na to po roce vykašlal, a přestal spolupracovat, dokonce pokud vím ani nechce souhlasit s prodejem jinému zájemci.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace