Konečně dobré zprávy: Evropská komise otevře EU očkovaným

  • 05.05.2021 08:00

Evropská komise (EK) dosáhla konsensu ve věci společného přístupu k očkovaným cestujícím. EK svým dokumentem z 3. května navrhuje členským zemím Unie zmírnit současná opatření pro přijíždějící, a to s ohledem na pokrok vakcinace ve světě a snížená epidemiologická rizika ve většině zemí světa.

Země EU by se podle návrhu doporučení měly bez výjimky otevřít přijíždějícím, kteří mají ukončené očkování vakcínami schválenými v EU, a to alespoň 14 dní před příjezdem. Seznam akceptovaných vakcín bude harmonizován se seznamem Světové zdravotnické organizace (WHO). Cestující splňující podmínky budou zproštěni povinnosti předkládat testy PCR či podrobovat se po příjezdu karanténě.

Komise zároveň navrhuje zvýšit počty nově registrovaných nemocných, které slouží jako kritérium pro řazení jednotlivých zemí podle míry epidemiologického rizika. Měl by se tak snížit počet zemí s vysokým nebo velice vysokým rizikem nakažení.

S ohledem na výskyt různých nových mutací navrhuje EK koordinovanou „nouzovou brzdu“, která by umožnila rychle omezit cestování ze zemí, kde se potenciálně nebezpečné mutace objeví. Hranici incidence (za 14 dní) doporučuje EK zvýšit z 25 na 100, což je i tak daleko méně, než je současná průměrná hodnota zemí EU, která činí 420. Pravidla budou revidována každých 14 dní.

Nový režim má být plně implementován současně s digitálním zdravotním certifikátem (Digital Green Certificate), tak jak byl navržen 17. března. Tento certifikát bude nosičem potvrzení o ukončeném očkování nebo výsledku testu PCR. V mezidobí jsou členské státy vyzývány, aby akceptovaly certifikáty jednotlivých nečlenských zemí, a to na základě svých národních zákonů a regulací. Přitom by měla být ověřována pravost a úplnost těchto certifikátů.

Návrh bude předložen 5. května na jednání výboru stálých zástupců zemí EU. Pokud bude schválen, bude předán k implementaci členským zemím.  

K mírnému pokroku dochází od 4. května také v České republice. Naočkovaní cestující přijíždějící z „červených“ a „oranžových“ zemí nebudou nadále muset při příjezdu předkládat výsledek testu PCR. Na Twitteru to dne 3. května oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Dobrá zpráva je to však pouze částečně, neboť Česká republika řadí takřka všechny země mimo EU do „tmavočervené kategorie“, dokonce i v případě, kdy epidemiologická situace v dané zemi je daleko příznivější než v ČR. Pro přijíždějící z těchto zemí se tedy nic nemění. Aktuální řazení zemí podle míry rizika uvádí Ministerstvo zdravotnictví zde. (Obr. a tab.: mzcr.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Dr.No - nepřihlášený host (...188.165...)
05.05.2021 16:51

Co je na tom dobrýho ? Apartheid ?

Radek - nepřihlášený host (...195.194...)
05.05.2021 16:39
:-(

Tak pořád platí, že nebudeme občany dělit na první a druhou kategorii?

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
05.05.2021 09:55

S těmi "sníženými epidemiologickými riziky ve většině zemí světa" bych to zas tak zářivě neviděl.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace