CEO British Airways Sean Doyle: koronavirus, modernizace flotily, snižování nákladů a investice

  • 28.04.2021 08:00

Během svého pondělního interview pro Eurocontrol zdůraznil šéf British Airways (BA) Sean Doyle, že stávající krize ukázala mimořádný význam letecké dopravy. Obnovení globální ekonomiky se bez obnovení letecké dopravy neobejde.

Pro efektivní obnovení provozu bude nutno využít veškerých možností, které poskytuje vakcinace a testování, přičemž kritická bude mezinárodní koordinace. Kritizoval nákladný balík testů, které nyní vyžaduje od přijíždějících Velká Británie. Vysoké náklady na testování vyloučí řadu lidí z leteckého cestování. Více než kdy dříve bude důležité konečně zavést systém Single European Sky, který reformuje zastaralý systém řízení letového provozu, optimalizuje letové cesty, omezí plýtvání palivem a sníží uhlíkovou stopu.

BA hledí do postcovidové budoucnosti s optimismem. Firma těží mimo jiné ze své strategické pozice, neboť Londýn je hlavním hubem pro lety do USA, obsluhuje velký domácí trh, blízký evropský trh a má příhodnou polohu pro spojení s Afrikou. Oživení mezinárodního provozu bude doprovázet další expanze BA jak na Západ, tak na Východ, posíleny budou spoje s kontinentální Evropou. Konkurenceschopnost bude hrát v době po pandemii fundamentální roli, a tak, jak bude muset být konkurenceschopná BA, bude muset být konkurenceschopné také Heathrow. Sean Doyle předpokládá, že zotavení spojů mezi huby bude probíhat rychleji než u jiných mezinárodních spojů. Potřeba vyšší efektivnosti si však vyžádá novou úroveň koordinace mezi huby a leteckými společnostmi.

Vyřazení Boeingů 747 bylo správným rozhodnutím. Jde o důležitý a systémový krok v modernizaci letecké flotily. Jumba jsou nahrazena Airbusy A350 a Boeingy 787, což významným způsobem přispívá snížení nákladů a udržitelnosti ekosystému. Rozhodnutí vyřadit letadla 747 zároveň posílilo místo A380 v podnikání BA. A380 budou nasazována na relativně kratší, zato velmi frekventované linky do USA, ale i na velmi dlouhé linky na Dálný východ. Společnost zůstane dopravcem „hub to hub“, nemá proto v plánu zahájit ultra dálkové non-stop lety např. do Austrálie letouny A350-1000. To je faktor důležitý pro Qantas (vzhledem k poloze domácího trhu), nikoliv pro BA.

Sean Doyle zmínil dilema snižování nákladů. Na jedné straně musí společnost posílit svou konkurenceschopnost, na druhou poskytovat kvalitní služby cestujícím. V minulosti BA přestala na kratších linkách poskytovat občerstvení zdarma, přičemž tento, u zákazníků mimořádně nepopulární krok, následovali i rivalové společnosti, např. Lufthansa. Sean Doyle připustil, že možnosti snižování tohoto druhu nákladů jsou u konce. Na druhou stranu BA v posledních letech investuje miliardy liber do nových letadel, modernizace interiérů letadel, přístupu na internet na palubách letadel, zlepšení letištních salónků, atd. Investice BA reflektují potřeby zákazníků a tyto investice jsou pro spokojenost a loajalitu zákazníků důležité.

BA zůstává silně orientována na obchodní cestující. Poslední dobou se spekuluje, že rozvoj práce z domova v důsledku pandemie a snaha firem zvýšit efektivnost a snížit uhlíkovou stopu podtrhne poptávku obchodních cestujících. Šéf BA potvrdil, že nejrychleji se bude zotavovat trh turistických cest a cest za rodinou a přáteli. Na druhou stranu připomíná určitou nespokojenost s prací z domova i odpor k videokonferencím. V řadě oblastí je přímá interakce mezi lidmi a pracovními týmy prostě nenahraditelná. Připomněl, že BA si vybudovala velmi silnou pozici v oblasti turistických cest a cest „friends and family“.

Podle šéfa BA je dnes těžké odhadnout, jak bude vypadat letecká doprava po krizi, je však jisté, že se již nevrátí do té podoby, ve které byla před pandemií. Společnosti, které nevyužily krize k restrukturalizaci čekají problémy.

Rozhovor s šéfem BA je možno zhlédnout zde. (Foto: The Independent, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace