Air France získá další 4 miliardy eur, Francie podíl ve společnosti zdvojnásobí. O další peníze daňových poplatníků si řekla také KLM.

  • 07.04.2021 08:00

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v neděli oznámil, že po týdnech vyjednávání došlo k dohodě mezi francouzskou vládou a Evropskou komisí o další státní pomoci pro Air France. Vloni v květnu získala Air France státní pomoc 7 miliard eur.

V úterý Le Maire v interview pro France Inter informoval, že státní podíl Francie ve společnosti se zdvojnásobí na takřka 30 %. Na akciový podíl konvertuje rovněž loňský úvěr o velikosti 3 miliardy eur. Podle France24 tak získá Air France další 4 miliardy eur.

Celková pomoc Air France tedy dosáhne 11 miliard eur a překročí tak 9 miliard eur, které v rámci státní pomoci získala Lufthansa. V loňském roce hospodařila Air France se ztrátou 7,1 miliardy eur.

Podle představ francouzské strany a Evropské komise (EK) je férové soutěžní prostředí na jednotném evropském trhu EU zachováno tím, že se Air France vzdá 18 slotů na letišti Orly. Ministr Le Maire uvedl, že EK původně požadovala odebrat Air France 24 slotů. Jedná se o pouhá 4 % slotů, které na letišti Orly Air France kontroluje. Navíc přejít mohou pouze ke konkurentovi, který na letišti bázuje svá letadla a zaměstnává personál podle francouzského pracovního práva. Vzhledem k tomu, že Air France se tak jako tak pod ekologickými tlaky vzdala provozu části domácích linek ve prospěch rychlostních vlaků, připomíná dohoda o slotech ono příslovečné „vlk se nažere a koza zůstane celá“.

Skupina Air France – KLM získala vloni státní pomoc v celkové výši 10,4 miliardy eur. KLM podle Reuters nyní projednává další státní pomoc ve výši 1 miliardy eur. V takovém případě by skupina Air France-KLM mohla získat celkem 15,4 miliardy eur státní pomoci. Nizozemská vláda drží v KLM 14 %. Ve světle rozhodnutí francouzské vlády je pravděpodobné, že Nizozemí svůj podíl v KLM navýší, aby se podíl v Air France – KLM výrazně nesnížil.

Vývoj v rámci skupiny Air France – KLM tak dramaticky kontrastuje s vývojem u konkurenční skupiny Lufthansa. Zatímco skupina Air France – KLM potřebuje další pomoc, Lufthansa již přistoupila k předčasnému splácení státní pomoci a státní bance KfW již splatila asi miliardu eur. Nyní Lufthansa plánuje navýšit jmění, což by umožnilo splatit podstatnou část státní pomoci předčasně. Lufthansa se tak snaží zabránit situaci, kdy by vláda mohla do rozhodování společnosti zasahovat. Naopak Air France se dostává do stavu, kdy stát získá blokovací minoritu.

Lze předpokládat, že některé konkurenční společnosti, zejména Ryanair, rozhodnutí Evropské komise napadnou. (Foto: skift, planes.cz) 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace