Evropská komise schválila další podporu pro Alitalii. Zatím však neschválila založení ITA.

  • 30.03.2021 13:00

Dalších 24,7 milionu eur státní pomoci pro Alitalii schválila Evropská komise. Jedná se o kompenzaci škod způsobených koronavirem za období od 1. listopadu do 31. prosince 2020.

Evropská komise však stále neschválila restrukturalizační plán znárodněné Alitalie, který zahrnuje založení nové, nástupnické společnosti Italia Trasporto Aereo (ITA), a to za peníze ze státního rozpočtu. Založení ITA má spolknout 3 miliardy eur z peněz italských daňových poplatníků, které italská vláda pro tento účel již v rozpočtu vydělila. Italská vláda ujišťuje, že ITA se stane moderním a komerčně úspěšným provozovatelem.

Evropská komise (EK) požaduje, aby nástupnická organizace předala valnou část slotů Alitalie konkurenci. Zřejmě tím podmiňuje svůj souhlas s podnikatelským záměrem. Vyplývá to z informací zpravodajství Reuters ( https://www.reuters.com/article/us-alitalia-italy-eu/airport-slots-main-sticking-point-in-rome-eu-talks-on-alitalia-sources-idUSKBN2BI2AF). Jedná se zejména o sloty na obou letištích v Miláně (Linate a Malpensa), kde Alitalia kontroluje více než 50 % slotů. O uvolněné sloty již projevil zájem např. Ryanair. Itálie však trvá na tom, že existující sloty Alitalie musí převzít ITA. EK má povinnost zajistit na trhu férové soutěžní podmínky.

Na druhou stranu diskuse o slotech implikuje, že po intenzivním lobbování ze strany ministrů italské vlády a zejména italského ministerského předsedy EK ustupuje a souhlas se založením ITA přinejmenším zvažuje. Bylo by samozřejmě absurdní, pokud by na italském trhu konkuroval komerčním společnostem nový národní dopravce plně financovaný státem, který by ještě k tomu obsadil po Alitalii veškeré sloty. Nicméně ani tento vývoj nelze zcela vyloučit. (Foto: politico.eu, planes.cz) 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace