Condor podal stížnost na Lufthansu u Soudního dvora Evropské unie

  • 18.02.2021 08:00

Společnost Condor napadla u Soudního dvora EU chystanou výpověď dohody o spolupráci s Lufthansou. Soudní dvůr kromě jiného řeší žádosti jednotlivců, podniků či organizací, pokud se domnívají, že některý z orgánů EU porušil jejich práva. Condor je přesvědčen, že případná výpověď dohody je v rozporu s podmínkami státní pomoci pro Lufthansu, kterou vloni schválila Evropská komise (EK).

V rámci spolupráce Lufthansa zajišťuje přípojné lety na lety Condoru a společnosti rovněž sdílí věrnostní program Miles & More. Lufthansa v červnu 2020 informovala Condor o ukončení dohody k červnu 2021 a zrušila pronájmy některých kapacit. Ztráta spolupráce s Lufthansou by finanční situaci Condoru značně zhoršila.

CEO společnosti Condor Ralf Teckentrup uvedl, že „státní pomoci by nemělo být zneužito k vytlačení konkurence z trhu“. Lufthansa získala v červnu loňského roku na základě schválení EK státní podporu ve výši 9 miliard eur.

Condor podal v lednu k německému antimonopolnímu úřadu (Bundeskartellamt) stížnost na zneužití dominantního postavení Lufthansou. Úřad podání šetří.

Osud Condoru byl v posledních pár letech mimořádně pohnutý. Dopravce byl odnoží britské Thomas Cook, která zkrachovala v září 2019. Condor přežil jedině díky pomoci, kterou poskytlo Hesensko v září 2019, a to formou překlenovací půjčky 380 milionů eur.

V lednu 2020 odsouhlasila polská státem kontrolovaná Polish Aviation Group (PGL), že převezme Condor za 300 milionů eir. Loni v dubnu však PGL od transakce kvůli pandemii odstoupila, což Condor znovu uvrhlo do existenčních potíží. Firmu zachránila státní pomoc ve formě garancí a překlenovacího úvěru v celkové výši 550 milionů eur.

Žalobu na Evropskou komisi ve věci státní podpory pro Lufthansu podal dříve také Ryanair, který ji shledává za nezákonnou a diskriminační. (Foto: Condor, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace