Bernstein přeřadil akcie Boeingu do kategorie „prodat“.

  • 06.01.2021 17:00

Akcie Boeingu zaznamenaly 4. ledna největší propad v rámci indexu Dow Jones poté, co analýza Bernstein Research označila výkon akcií za „nedostatečný“ a cílovou cenu snížil ze stávajících 221 dolarů na 199 dolarů.

Důvodem je očekávané vleklé zotavování z krize 737 MAX a chronické výrobní problémy modelu 787. Společnost Bernstein byla zklamána zejména nízkými dodávkami Dreamlinerů ve 4. čtvrtletí. Očekávalo se, že Boeing odstraní výrobní defekty všech uskladněných Dreamlinerů a dokáže je předat zákazníkům ještě do konce roku, což se nestalo. Boeing totiž na letadlech v mezidobí odhalil ještě další defekty, jejichž odstranění si vyžádá další práci. V listopadu proto nedodal Boeing zákazníkům jediný Dreamliner, prosincové výsledky nebyly v době psaní příspěvku dostupné.

Analytici očekávají, že Boeing bude muset oznámit odhadované ztráty programu 787. Ztráty (a marže) negativně ovlivní dodatečné náklady spojené s (ne)kvalitou výroby i její snížené tempo. Snížení výroby na pět letadel měsíčně vytváří další tlak na marže.

V roce 2019 Boeing vyráběl Dreamlinery tempem až 14 letadel/měsíc. Koncem roku 2019, tj. ještě před nástupem koronavirové krize, se Boeing rozhodl snížit s ohledem na pokles poptávky měsíční produkci na 12 letadel, následně rozhodl vyrábět v roce 2021 pouze 10 letadel/měsíc. Vloni na podzim bylo plánované tempo výroby pro rok 2021 sníženo na 5 letadel/měsíc. S ohledem na pokles výroby rozhodl Boeing uzavřít výrobu v Everettu a Dreamlinery dál vyrábět pouze v Jižní Karolíně. Je zjevné, že nemá smysl vyrábět pět letadel na dvou místech.

Boeing má na skladě několik desítek nedodaných Dreamlinerů a přiznává, že kvůli výrobním defektům je nelze předat zákazníkům. Během prvních deseti měsíců roku 2020 bylo vyrobeno 96 letadel 787, z nich však bylo zákazníkům předáno pouze 53. To samo o sobě způsobuje značnou díru v hotovostních tocích. (Foto: USA Today, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace