Airbus v reakci na dodatečná dovozní cla v USA požaduje reciproční kroky proti Boeingu

  • 06.01.2021 08:00

Minulou středu oznámil americký Úřad obchodního zmocněnce USTDR (Office of the U.S. Trade Representative) další cla na vybrané výrobky dovážené z Francie a Německa. Ta se mají nově týkat mimo jiné i náhradních dílů a součástí pro Airbusů. Opatření by postihlo závod Airbusu v americkém Mobile a závod na výrobu vrtulníků v Mississippi. Opatření mají vstoupit v platnost od 12. ledna.

Airbus na toto oznámení reagoval sdělením, že opatření jsou kontraproduktivní a poškodí zájmy USA. Zároveň vyzval Evropskou komisi, aby na uvalení nových dovozních cel reagovala. Ve svém prohlášení vyjádřila víru, že „Evropa bude adekvátně reagovat na ochranu svých zájmů a zájmů celého evropského leteckého průmyslu”.

Evropská komise přitom v minulosti opakovaně vyjádřila vstřícnost ve věci ustoupení od dodatečných cel, pokud tak učiní i Spojené státy.

Zdá se, že šestnáctiletý spor týkající se nedovolené státní podpory společnostem Airbus a Boeing tak může dále eskalovat, a to v situaci, kdy se oba výrobci potýkají s bezprecedentní krizí poptávky. (Foto: Alabama Department of Commerce)

 


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace