USA zavedou další cla na dovoz z EU. Vleklý spor o nedovolené pomoci leteckým výrobcům eskaluje.

  • 03.01.2021 08:30

Ve středu oznámil americký Úřad obchodního zmocněnce USTDR (Office of the U.S. Trade Representative) další cla na vybrané výrobky dovážené z Francie a Německa. Mezi nimi jsou i náhradní díly k letadlům, a to včetně komponent pro závod Airbusu v americkém Mobile, kde se vyrábějí A320/321neo  a v Mississippi, kde Airbus montuje vrtulníky. Pokračuje tak 16letý transatlantický spor okolo nedovolené podpory leteckým výrobcům. Prohlášení USTDR neuvádí, od kdy budou nová opatření v platnosti, ale předpokládá se, že to bude od 12. ledna. Vyplývá to z informací CNBC.

Světová obchodní organizace (WTO) rozhodla v září 2019 ve věci nedovolené státní podpory pro Airbus a povolila Spojeným státům uvalit dodatečná cla na zboží z EU ve výši 7,5 miliardy dolarů ročně. Americká vláda proto v říjnu 2019 zatížila dodatečným clem mj. dovoz nových letadel (kromě vojenských) o hmotnosti přes 30 000 kg, a to z Francie, Německa, Španělska a Velké Británie. Výše dodatečných cel na letadla činí 15 %. Další opatření se týkají zejména zemědělské produkce ze zemí EU a strojírenského zařízení z Německa, kde přirážka dosáhne 25 %. Spojené státy podaly svou první stížnost u WTO v roce 2004.

Na základě povolení WTO rozhodla 10. listopadu 2020 Evropská komise (EK) uvalit s okamžitou platností dodatečná cla na americké zboží, a to do výše 4 miliard dolarů ročně. Podle WTO tato částka odpovídá škodám, které utrpěl Airbus v důsledku nedovolené státní pomoci pro společnost Boeing. Také v tomto případě se cla týkají dovozu nových letadel, která jsou zatížena recipročně sazbou 15 %.

Zdálo se, že 15 let starý spor je tím urovnán. Evropská komise vyjádřila zároveň vstřícnost ustoupit od cel, pokud tak učiní i Spojené státy. Viceprezident EU Valdis Dombrovskis konstatoval, že EU nezbývá než dodatečné sazby na dovoz z USA uvalit, dokud USA uplatňují sazby na dovoz z EU.

Počátkem prosince rozhodla Velká Británie, že od 1. ledna 2021 tuto dovozní přirážku na zboží z USA zruší, a to ve snaze zmírnit konflikt.

Spojené státy své středeční rozhodnutí odůvodnily tím, že EU postupuje ve vyměření cel nespravedlivě.

Hrozí tak další eskalace sporu. Přitom USA tahají za kratší konec, neboť Boeing bude potřebovat v roce 2021 a dalších letech exportovat ze svých skladových zásob co možná nejvíce Boeingů 737 MAX evropským zákazníkům. Trh EU a Velké Británie budou pro Boeing mimořádně významným zahraničním odbytištěm, neboť Čína s recertifikací nijak nespěchá a čínský trh je tím pro 737 MAX zatím uzavřen.

Společnost Ryanair již v prosinci oznámila, že pokud dodatečná cla nebudou odstraněna, Boeing je bude muset absorbovat v ceně letadla. Ryanair má objednáno celkem 210 letadel Boeing 737-8200. (Foto: bbc.com)  


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace