Skupině Air France – KLM státní pomoc nestačí. Příští rok potřebuje dalších 6 miliard eur.

  • 11.12.2020 08:00

Skupina Air France-KLM získala letos státní pomoc od francouzské a nizozemské vlády v celkové výši 10,4 miliardy eur, což je vůbec největší jednorázová pomoc pro letecké společnosti v Evropě v době koronavirové krize. Z toho Air France získala 7 miliard eur a KLM 3,4 miliardy eur. Francie a Nizozemí mají ve skupině po 14 %.

Jak se nyní ukazuje, ani tato obří pomoc však nestačí a skupina proto jedná s francouzskou a nizozemskou vládou o další pomoci ve výši až 6 miliard eur. Vyplývá to z informací deníku Le Monde. Pomoc by měla mít podobu kapitálové injekce a půjček.

Tiskový mluvčí skupiny Air France-KLM informaci Le Monde odmítl komentovat.

Evropské vlády letos vyčlenily na podporu svých společností již asi 34 miliard eur. Nyní se zdá, že ani takto vysoká podpora vybraným společnostem přežití nezajišťuje. Na tzv. jednotném evropském trhu letecké dopravy si tak konkurují dopravci, kteří se musí obejít bez státní podpory kteří podporu ani nežádají (skupina IAG, skupina Ryanair, Wizz Air, easyJet) se společnostmi, na jejichž provoz jsou nuceni přispět daňoví poplatníci. (Foto: Air France, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace