Piloti KLM ustoupili. Souhlasí s podmínkami vlády na udělení pomoci ve výši 3,4 miliardy eur.

  • 04.11.2020 10:00

Jak jsme již informovali, v pátek odmítla nizozemská vláda schválit restrukturalizační plán KLM, jehož schválení je jednou z podmínek pro udělení státní pomoci ve výši 3,4 miliardy eur. Důvodem odmítnutí byl nedostatečný závazek KLM na zmrazení mezd.

Vláda požadovala závazek do roku 2025. Během víkendu schválilo a podepsalo závazek pět odborových organizací, další dvě se připojily v pondělí. Závazek však požadavek odmítla odborová organizace pilotů VNV a žádala jednat v této věci s ministrem financí. Ministr Hoekstra takový požadavek v pondělí odmítl a oznámil, že „peníze nebudou, pokud piloti nebudou souhlasit“.

Oborová organizace nizozemských pilotů VNV v úterý ustoupila a připojila se tak k sedmi zbývajícím odborovým organizacím.

Záchranný balíček zahrnuje půjčku a státní garance na půjčky. Podmínkou udělení půjčky je závazek, že mzdy se po dobu pomoci (pravděpodobně do roku 2025) nebudou zvyšovat. Stát kromě záchranného balíčku podporuje KLM rovněž v rámci obecného programu podpory zaměstnanosti v odvětvích postižených dopady koronaviru (obdoba Antiviru).

Vládě nyní zbývá jen formálně potvrdit, že všechny podmínky pro udělení pomoci jsou splněny.  Evropská komise  pomoc pro KLM schválila již 13. července. Holandská vláda drží ve skupině Air France – KLM asi 14% podíl. (Foto: klm.com, planes.cz)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace