AirAsia se může stát další obětí koronaviru

  • 21.10.2020 13:00

Dálková odnož AirAsia Group Bhd. AirAsiaX táhne svými dluhy pod vodu celou skupinu AirAsia Berhad. AirAsiaX nyní žádá své věřitele a akcionáře o schválení agresivního restrukturalizačního plánu, který by eliminoval přes 15 miliard dolarů dluhu a pomohl celé skupině zůstat nad vodou. V podstatě za cenu toho, že věřitelé a akcionáři ztratí takřka vše. Ani to však samo o sobě ještě nemusí stačit k záchraně skupiny, jejíž okamžité závazky se odhadují okolo 500 milionů dolarů. Jedná se zejména o leasingové poplatky za letadla, údržbu atd. Zůstává otázkou, zda skupina má šanci získat čerstvý kapitál.

AirAsia X byla v problémech ještě před pandemií, pandemie jen potíže společnosti umocnila do katastrofických rozměrů. AirAsia X vytvořila zisk pouze v letech 2016 a 2017. Při vstupu na burzu činila hodnota akcie 1,26 RM, nyní se pohybuje okolo 0,035 RM. Firma se v minulosti příliš koncentrovala na rychlý rozvoj linek a růst leteckého parku více než na produktivitu a ziskovost. Případ AirAsia X tak připomíná Norwegian.

Generální ředitel AirAsia Group Tony Fernandes (  https://www.bloomberg.com/quote/AAGB:MK)             přesto zůstává optimistický a věří, že poptávka, a to zejména v rámci regionu, se zotaví a zákazníci se vrátí na paluby letadel. Vedení skupiny také argumentuje, že 70 % všech nákladů (tj. leasingové poplatky a palivo) se podařilo snížit na polovinu. Dalších úspor bylo dosaženo na mzdách zaměstnanců. AirAsia Berhad odepsala také svůj 49% podíl v Thai AirAsia a dne 5. října zastavila provoz AirAsia Japan. Jeden ze zakladatelů skupiny Tony Fernandes samozřejmě nemůže než věřit v úspěch restrukturalizace a rekapitalizace.

Případný krach AirAsia X by byl mimořádně špatnou zprávou pro Airbus, neboť AirAsia X resp. Air Asia Group je se 78 pevnými objednávkami největším jednotlivým zákazníkem pro model A330neo. Kromě toho skupina objednala vloni také 30 letadel A321XLR. Přejímky nových letadel společnost zastavila, objednávky však zatím nezrušila. (Foto: Bloomberg, vizualizace: Airbus)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace